Moduri de a-ți învăța copilul EMPATIA. Terapeut: „Mulți adulți au fost programați altfel. Totuși, acestea sunt fundamentale pentru dezvoltarea copilului”
„Părinții nu înțeleg că s-au schimbat vremurile. Competențele de care ai nevoie azi pentru a te descurca pe piața muncii sunt cu totul altele de care aveai nevoie în urmă cu 20 sau 40 de ani”, spune Dragoș Pătraru.
Sir Ken Robinson, un expert în educație de renume mondial, a identificat opt competențe esențiale – cei 8C: curiozitatea, creativitatea, comunicarea, colaborarea, compasiunea, controlul de sine, spiritul critic și spiritul civic.
„Cam asta ar trebui să facă școala. Acestea sunt cele opt competențe la care școala noastră eșuează total. Ce nu înțeleg cei mai mulți părinți care își bombardează copiii... văd la nepotul meu la școală unde părinți nebuni vin și zic: `la clasa a III-a B au 45 de probleme de rezolvat până mâine și dumneavoastră le-ați dat doar 3. Dați să lucreze`”, a mai spus Pătraru în podcastul cu Irina „Supernanny” Petrea.
Psihologul Irina Petrea a subliniat că părinții au capacitatea de a distruge curiozitatea naturală a copiilor și de a le crea o aversiune față de școală, un fenomen accentuat de tendința părinților de a se implica excesiv în modul de predare al profesorilor.
„Asta am spus-o de foarte mult timp: părinții sunt în stare să distrugă copiilor curiozitatea naturală, să le formeze fobie de școală și să nu uităm că spun unii `profesorii ăștia îs de vină`”, spune psihologul.
Irina „Supernanny” Petrea critică intervenția excesivă a părinților în școli, spunând că aceștia au început să impună punctul lor de vedere și să-i învețe pe profesori cum să-și facă treaba, ceea ce a dus la confuzie și haos în sistemul educațional.
„De când părinții au început să-și impună punctul de vedere în școli, să-i învețe ei pe profesori cum să-și facă treaba, i-a zăpăcit pe profesori, au făcut regulă în lucruri în care nu trebuiau să facă regulă și au făcut o varză și atunci... mai fă disciplină în școală dacă mai ai cu ce!
De la oră nu poți să-l scoți pe coridor și să-i dai absență nemotivată, în timp ce în Anglia există cameră de detenție. Zi la noi în România cameră de detenție! `Ce, mă? Îmi trimit copilul la școală să facă detenție?` Nu, nu e chiar detenție. E o cameră de răcorit”, a spus „Supernanny”.
„Și prin asta înveți! Dacă faci o tâmpenie în societate, vei merge la pușcărie! E simplu!”, a completat Dragoș Pătraru.
„`Nuuu, cum să fie exclus copilul meu?` Păi, de aia! Ca să-și vină în fire! Dacă s-a hlizit cu colegul și e într-o stare în care nu se mai poate concentra și disturbă pe ceilalți colegi, da, du-l în camera de detenție și acolo își vine puțin în fire și la ora următoare se duce și participă la oră. Nu pot să-i dau drumul pe stradă și să dea mașina peste el!”, a conchis Irina Petrea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
S-a terminat vacanța de iarnă pentru elevii din România!
Elevii de clasa a XII-a intră...
Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...