Patriarhul Daniel, despre importanța orelor de religie în școli
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie
Patriarhul României a declarat, după slujba de liturghie de duminică, că revenirea religiei în școli, după 1990, a fost susținută ca un act de dreptate, având în vedere că aceasta fusese interzisă în perioada comunistă. 

El a menționat că a reușit să îl convingă pe ministrul Educației de atunci să reintroducă religia ca materie școlară, folosind ca exemplu Germania, unde ora de religie era considerată esențială pentru înțelegerea istoriei și culturii poporului.

„Ora de religie a fost susținută la început ca un act de dreptate, fiindcă ea a fost interzisă în timpul comunismului.

Părintele mărturisitor mucenic de la Cluj, care a fost ieri menționat, Liviu Galaction Munteanu, a fost dus la pușcărie pentru că a făcut un program de catehizare, de predare a religiei copiilor și tinerilor în biserică, după ce statul comunist în 1948 a scos religia din școli.

Și el a făcut un program catehetic, la îndemnul episcopului Teofil Herineanu, de la Cluj.

Și pentru c-a îndrăznit să facă un astfel de proiect care nu se va mai desfășura în școlile de stat, ci în biserici, a fost arestat și întemnițat și după 3 ani a murit în închisoare la Aiud. 

Deci au fost vremuri foarte grele. Și atunci, preoții de mir, preoții din mănăstiri, mamele și bunicile au fost persoanele care, în tăcere adesea, au transmis credința pentru copii și pentru tineri în vremea grea a comunismului, când s-a interzis în școli religia.

De aceea a fost foarte important când în 1990 am insistat și am arătat ministrului învățământului de atunci că trebuie să revenim la tradiția românească și a spus că cineva din Franța i-a spus că nu e necesar să fie reintrodusă religia în școală. Și eu am spus: eu am adus din Germania două cărți, anume două volume, acordul statului cu două biserici, Biserica Romano-Catolică și Biserica Evanghelică privind ora de religie ca o necesitate culturală pentru cunoașterea istoriei și culturii poporului german.

Și, zic, Germania la ora actuală e mai dezvoltată și economic și din punct de vedere financiar și cultural decât alte țări, deci noi vrem să urmăm exemplul Germaniei. Și așa l-am convins ca până la urmă să revenim la tradiția noastră, de a reintroduce religia în școlile de stat.

Au fost încercări multe, după cum au fost și încercări de a scoate simbolurile religioase sau icoanele din școli, însă credința poporului a fost mai tare decât ideologiile vremelnice și de aceea noi considerăm că avem datoria de a transmite mai departe comoara odorului credinței creștine, care este însăși prezența lui Hristos în sufletele oamenilor”, a spus Patriarhul Daniel.

Legea învățământului preuniversitar prevede, la art. 87, că Religia face parte din trunchiul comun în planurile-cadru, inclusiv la nivel liceal. Aceeași lege prevede, la același articol, faptul că participarea la ora de religie este un drept constituțional, pe de o parte, dar și posibilitatea elevului de a se înscrie sau nu sau de a schimba opțiunea cu privire la frecventarea orelor de religie.

În cazul elevilor care nu participă la ora de religie, Legea prevede că acestora li „se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor”, iar „situația școlară se încheie fără disciplina Religie”, potritivit Edupedu.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Crește norma didactică cu 2 ore!” Premierul Ilie Bolojan, anunț pentru profesori: „Statul va face niște economii care vor fi redirecționate tot către zona de educație”

„Am ajuns să fim bone, nu dascăli!” După 24 de ani în învățământ, o profesoară demisionează: „Noua generație de părinți a distrus orice urmă de respect pentru educație”

pixel