Patru obiceiuri pe care trebuie să le deprindeți dacă vă pasă de sănătatea mintală a copiilor dumneavoastră
Data publicării:
Parentingul este o sarcină complexă care necesită învățare, flexibilitate și adaptare constante.

Adesea, fără să ne dăm seama, perpetuăm obiceiuri care pot avea un impact negativ asupra sănătății mintale a copiilor noștri.

Deștergerea acestor obiceiuri este importantă pentru a crea un mediu propice bunăstării emoționale și psihologice a copiilor noștri. Descoperiți cinci obiceiuri comune care trebuie dezobișnuite pentru a avea grijă de sănătatea mintală a copiilor dumneavoastră, împreună cu exemple realiste despre cum să faceți acest lucru.

1) Compararea copiilor dumneavoastră cu alții

Compararea copiilor dumneavoastră cu frații, prietenii sau colegii lor de clasă este un lucru pe care îl facem uneori fără să ne dăm seama "pentru a-i motiva" (deși provocăm exact efectul contrar) și care poate părea inofensiv, dar poate fi foarte dăunător.

Acest obicei poate favoriza sentimente de inadecvare, gelozie și stimă de sine scăzută. Comparațiile îi pot face pe copii să simtă că nu sunt pe măsura lor sau că trebuie să semene cu altcineva, ceea ce duce la probleme de nesiguranță și chiar anxietate.

2) Critica excesivă

Critica constantă (și nu, nu ne referim la critica constructivă), poate eroda stima de sine a unui copil și îl poate face să se simtă "inadecvat". Este important să oferiți feedback constructiv, fără a minimaliza eforturile și realizările lor.

Criticile repetate îi determină adesea pe copii să dezvolte o voce interioară dură, care le afectează percepția de sine și capacitatea de a face față dificultăților.

3) Nevalidarea emoțiilor lor

A le spune copiilor "nu fi trist" sau "nu fi furios" le invalidează emoțiile și îi învață că anumite sentimente sunt inacceptabile sau "rele". Validarea emoțiilor lor îi ajută să înțeleagă că este în regulă să simtă ceea ce simt și că sentimentele lor sunt importante. Prin nevalidarea emoțiilor lor, îi învățăm să le reprime, ceea ce poate duce la probleme emoționale pe termen lung.

4) Evitați să vorbiți despre probleme

Protejarea copiilor de probleme poate părea o idee bună, dar evitarea conversațiilor dificile îi privează de învățarea de a face față și de a rezolva conflictele.

A vorbi deschis despre probleme și despre modul de gestionare a acestora (alegând care în funcție de vârstă) dezvoltă reziliența. Copiii trebuie să învețe că problemele sunt o parte naturală a vieții, oricât de neplăcute ar fi, și că pot fi gestionate cu ajutorul competențelor și al sprijinului adecvat.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel