Pediatrul Mihai Craiu, despre noua provocare care pune în pericol viața copiilor: „Pericol mortal!”
Data publicării:
O nouă tendință periculoasă circulă pe rețelele de socializare, punând în pericol viața copiilor: provocarea de a înghiți „fără număr” pastile de paracetamol. Semnalul de alarmă a fost tras inițial de dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, iar avertismentul său a fost preluat și completat de pediatrul Mihai Craiu, care a publicat un mesaj ferm pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii: „PERICOL MORTAL!!”

„Excepțional de importantă avertizarea domnului doctor Gabriel Tatu-Chiţoiu”, subliniază dr. Mihai Craiu, pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii, atrăgând atenția asupra gravității acestui fenomen.

Medicul explică faptul că această provocare este la fel de riscantă pentru sănătatea copiilor precum faimoasa „Superman”, care a dus la fracturi și alte traumatisme grave în rândul celor care au încercat-o.

Citește și Dr. Mihai Craiu: „Îngerul morții copiilor se întoarce. Nu este o glumă!”

Care sunt riscurile ingerării masive de paracetamol?

Dr. Mihai Craiu avertizează că pericolul este extrem: „MOARTEA sigură!”.

Paracetamolul devine letal în doze mai mari de 200 mg/kg, iar toxicitatea apare la cantități ce depășesc 100 mg/kg.

Consecințele sunt devastatoare pentru organism, începând cu lezarea acută a ficatului, care poate evolua rapid către insuficiență hepatică fulminantă.

Printre simptomele severe se numără:

Sângerări masive

Edeme

Icter sever

Instabilitate circulatorie

Comă

Există antidot, dar timpul este esențial

Deși există un antidot – acetilcisteina, acesta trebuie administrat rapid pentru a preveni efectele fatale ale intoxicației.

În caz contrar, pacientul poate deceda în 4-10 zile.

Apelul dr. Mihai Craiu către părinți: „Discutați cu copiii voștri!”

Mesajul dr. Mihai Craiu către părinți este clar: „Dragi părinți, discutați cu ai voștri copii despre această provocare, căci doze mai mari de 4 grame pot ucide și un adult!”.

Specialistul recomandă ca, în cazul unei suspiciuni de ingestie accidentală sau intenționată, părinții să acționeze imediat: „Mergeți de urgență la spital!”.

Această nouă provocare online demonstrează, încă o dată, pericolele pe care le pot reprezenta rețelele de socializare pentru tineri și importanța unei comunicări deschise între părinți și copii pentru a preveni tragediile.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Semnele care arată că al tău copil are mai multe probleme decât credeai, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că al tău copil are mai multe probleme decât credeai, potrivit unui psiholog

Oana Moraru: „Aveți idee de ce copiii tot au nevoie să vă strige când construiesc ceva frumos sau fac ceva nemaipomenit? De ce tot zic «Mami, uite»?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Oana Moraru: „Aveți idee de ce copiii tot au nevoie să vă strige când construiesc ceva frumos sau fac ceva nemaipomenit? De ce tot zic «Mami, uite»?”

7 lucruri pe care părinții copiilor rezilienți le fac întotdeauna, potrivit unui profesor de psihologie și expert în dezvoltarea copilului / FOTO: freepik.com @jul14ka

7 lucruri pe care părinții copiilor rezilienți le fac întotdeauna, potrivit unui profesor de psihologie și expert în dezvoltarea copilului

Teodora Mețiu, apel la trezire pentru părinți: „O să sune foarte dur! Am observat că prostituăm «te iubesc»-ul!” / SURSA FOTO: freepik.com @sweet-ice87

Teodora Mețiu, apel la trezire pentru părinți: „O să sune foarte dur! Am observat că prostituăm «te iubesc»-ul!” / VIDEO

pixel