Pericolul din Generația Z: Adolescența, mai dificilă azi decât acum 20 de ani! Ce s-a schimbat, conform unui nou sondaj
Data actualizării:
Data publicării:
Un studiu arată că un procent de 69% dintre părinți sunt convinși că este mult mai greu să fii adolescent în zilele noastre, comparativ cu acum două decenii.

Astfel, conform Pew Research Center, 69% dintre părinții care au copii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani spun că maturizarea este mai dificilă astăzi decât în 2004. Și 44% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani spun același lucru.

Partea la care nu sunt toți de acord este de ce este mai dificil să treci prin adolescență acum decât atunci. Părinții dau vina pe rețelele de socializare, dar copiii numesc „mai multe presiuni și așteptări” drept vinovate. 

Citește și „Cum să discuți cu ai tăi copii despre social media”

În cartea sa de succes „Generația anxioasă”, Jonathan Haidt, psiholog social la NYU, afirmă că telefoanele inteligente și social media au afectat sănătatea mintală a adolescenților.

În cartea sa, Haidt se concentrează pe persoanele născute după 1995.

Zach Rausch, cercetător principal al lui Haidt și cercetător asociat la NYU-Stern School of Business, a declarat pentru CNBC Make It că a avea un telefon în timp ce treci prin pubertate poate fi deosebit de dăunător.

Sursa foto: freepik.com@sandipaishara

„Cele mai mari efecte ale social media au avut loc în timpul pubertății, în special la începutul pubertății.

Vârsta cuprinsă între 9 și 15 ani este cea în care daunele cele mai semnificative par să fie cele mai clare”, spune cercetătorul.

Utilizarea excesivă a social media poate schimba chimia creierului tinerilor

Vezi și „5 strategii prin care familiile se pot asigura că ai lor copii sunt în siguranță online. „Social media reprezintă o amenințare pentru copii încât ar trebui să aibă atașată o etichetă de avertizare”

Unul dintre motive este faptul că, de cele mai multe ori, conversațiile online nu conduc la legături în persoană, care sunt esențiale pentru creșterea și menținerea fericirii.

„Am folosit telefoanele cu clapetă pentru a ne conecta unii cu alții pentru a ne întâlni în cele din urmă în persoană.

Lumea online este un fel de opus. Ne conectăm pentru a rămâne acolo. Iar argumentul nostru este că acest lucru nu este suficient”, spune Rausch, pentru sursa citată anterior.

Haidt mai spune că utilizarea excesivă a social media poate schimba chimia creierului tinerilor.

„Copiii care trec prin pubertate online sunt susceptibili de a experimenta mult mai multe comparații sociale, conștiință de sine, rușine publică și anxietate cronică decât adolescenții din generațiile anterioare.

Asta ar putea seta creierele în dezvoltare într-o stare obișnuită de defensivă”, a scris Haidt pentru The Atlantic.

Avertizări cu privire la pericolele din social media

Sursa foto: freepik.com@freepik

În raportul său din 2023 intitulat „Epidemia noastră de singurătate și izolare”, Vivek Murthy, generalul chirurg al SUA, a avertizat, de asemenea, cu privire la pericolele social media.

„Mai multe exemple de prejudicii includ tehnologia care dislocă angajamentul în persoană, ne monopolizează atenția, reduce calitatea interacțiunilor noastre și chiar ne diminuează stima de sine.

Acest lucru poate duce la o mai mare singurătate, teama de a lipsi, conflicte și conexiuni sociale reduse”, a scris Murthy.

Părinții tind să fie de acord cu această evaluare: 41% spun că social media este motivul pentru care este mai greu să fii adolescent, iar 26% indică „tehnologia în general”, potrivit Pew Research Center.

Ce cred adolescenții

În timp ce unul din patru adolescenți consideră rețelele de socializare drept motivul pentru care viața este mai grea astăzi, mai mulți, 31%, spun că presiunile și așteptările sunt motivul pentru care se simt stresați.

Copiii sunt conștienți că s-ar putea să nu se poată descurca la fel de bine ca părinții lor din punct de vedere financiar, a declarat Jennifer Breheny Wallace, autoarea cărții „Never Enough: When Achievement Culture Becomes Toxic - and What We Can Do About It”, a declarat pentru CNBC Make It.

Cu toate acestea, ei simt presiunea de a reproduce succesul părinților lor, ceea ce Wallace numește „efectul bis”. În timp ce social media ar putea exacerba unele factori de stres, problemele cu care se confruntă adolescenții sunt mult mai nuanțate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare

Cum influențează uniforma școlară performanțele academice?

Uniforma școlară este adesea asociată cu disciplină și...



Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel