Peste 700.000 de români își celebrează onomastica în ziua de Crăciun: Crăciunică și Crăciunel se regăsesc printre cei sărbătoriți pe 25 decembrie
Dar aceasta, pe lângă faptul că este o percepție greșită, nu ar putea fi mai departe de ceea ce înseamnă cu adevărat.
A fi puternic din punct de vedere mental înseamnă a avea capacitatea de a ne gestiona corect emoțiile, cuvintele, gândurile și comportamentele, ceea ce ne permite să ne adaptăm la orice situație și ne ajută să depășim provocările cu care ne confruntăm.
Așa spune Scott Mautz, vorbitor și autor al cărții „Liderul puternic din punct de vedere mental”, care a petrecut zeci de ani studiind rezistența mentală, identificând lucrurile care ne ajută să o obținem. Potrivit acestuia, acestea sunt opt obiceiuri pe care le au oamenii puternici mental - și de la care putem învăța.
1) Ei gestionează emoțiile fără a le minimaliza.
Primul obicei al oamenilor puternici din punct de vedere mental are de-a face cu autocunoașterea emoțională. Ei sunt conștienți de emoțiile lor, dar nu le permit acestora să le dicteze imediat cuvintele sau acțiunile. În loc să fie conduși de emoții precum furia sau furia, oamenii puternici din punct de vedere mental evaluează dacă este util să le exprime și apoi decid cum să răspundă.
2) Amintiți-vă că încrederea nu este absența îndoielii.
Toată lumea are îndoieli la un moment dat în viață, inclusiv oamenii puternici mental. Diferența este că aceștia au învățat să își gestioneze relația cu ele. Potrivit lui Mautz, „oamenii puternici mental au găsit un echilibru între încrederea excesivă și teama de eșec”. Adică, ei permit îndoielilor să existe, dar le pun pe plan secund în timp ce se concentrează pe modul în care să își atingă obiectivele.
3) Ei vorbesc cu ei înșiși ca cu un prieten care are nevoie de ajutor.
Un alt obicei al oamenilor puternici din punct de vedere mental este că adoptă un ton plin de compasiune cu ei înșiși, la fel cum ar face-o cu un prieten aflat într-o situație dificilă. Ei evită autocritica dură și, în schimb, manifestă empatie față de propriile emoții.
4) Își cunosc nevoile de reziliență și apelează la resurse în consecință.
„Când ne confruntăm cu eșecuri, încercăm adesea să le facem față singuri, uitând că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le fac oamenii puternici din punct de vedere mental este să caute o perspectivă și sprijin”, spune Mautz, care împărtășește că, atunci când i se întâmplă acest lucru, își sună fratele pentru a râde de situație.
„Nevoia mea de reziliență este de a face față provocărilor cu umor și știu că frații mei vor recunoaște comicul din situație și mă vor face să mă simt mai bine”.
Cu alte cuvinte, a fi puternic din punct de vedere mental înseamnă să identificăm resursele sau sprijinul de care avem nevoie.
5) Nu se lasă obosiți de rutina zilnică.
În ciuda cerințelor vieții de zi cu zi, persoanele puternice din punct de vedere mental fac tot posibilul să mențină o atitudine pozitivă față de rutină, practicând recunoștința și atenția în ceea ce fac. În acest fel, ei apreciază aspectele pozitive ale vieții lor de zi cu zi și se mențin în bună dispoziție.
6) „Uneori trebuie să te dezveți pentru a învăța”
A fi puternic mintal nu înseamnă că știi totul despre viață sau că ai răspunsurile corecte tot timpul. De fapt, astfel de oameni sunt capabili să recunoască atunci când au o noțiune greșită și sunt dispuși să renunțe la convingerile sau obiceiurile care nu le mai sunt utile. „Pe scurt, ei știu că uneori trebuie să dezvețe pentru a învăța”, spune Mautz.
7) Acționează ca un epicentru de încurajare.
Un alt obicei al oamenilor puternici din punct de vedere mental este acela că îi ajută și îi înalță pe ceilalți prin cuvintele lor: le oferă constant sprijin celorlalți, oferindu-le laude și întăriri pozitive. Dar atenție, nu este vorba de orice laudă la întâmplare, ci de ceva specific și autentic, ceea ce face ca încurajarea lor să fie semnificativă și eficientă.
8) Văd schimbarea ca întâmplându-se pentru ei, nu pentru ei.
În cele din urmă, oamenii puternici mental percep schimbarea ca pe o oportunitate de a crește și de a se îmbunătăți, mai degrabă decât ca pe o sursă de durere sau de efort nedorit. Ei o văd ca pe un catalizator pentru dezvoltarea lor personală și profesională și ca pe o altă oportunitate de a-și exersa mușchii rezistenței mentale.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...
Cristina este un nume care...