PISA 2025: Elevii maghiari vor fi evaluați pe un eșantion reprezentativ
Data publicării:
Secretarul de stat Kallos Zoltan a anunțat că testarea PISA 2025 va fi aplicată pe eșantion reprezentativ și în cazul elevilor maghiari în vârstă de 15 ani din România 

Competențele elevilor care învață în școli de limbă maghiară din România vor fi măsurate pe baza unui eșantion special în cadrul testării internaționale PISA 2025, care va începe luna viitoare, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Kallos Zoltan, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării.

Oficialul a spus că, astfel, va fi corectată „omisiunea” ca în organizarea acestei ediții PISA să nu fie stabilit, până acum, un subeșantion reprezentativ pentru elevii de limbă maghiară.

Citește și Teste PISA 2025: 10.000 de elevi vor fi evaluați

„Acum suntem la momentul la care această eșantionare este în curs”, iar schimbările organizatorice trebuie reglementate: „în mod normal, trebuie modificată hotărârea de guvern” privind organizarea PISA 2025 în România”, a spus acesta, potrivit sursei citate anterior.

Kallos Zoltan a precizat că elevii din eșantionul reprezentativ pentru școlile de limbă maghiară vor participa la toate probele și evaluările stabilite pentru eșantionul stabilit la nivel național, inclusiv cele la care România a optat în premieră să participe anul acesta. 

Potrivit acestuia, și în eșantionul inițial erau reprezentați elevii maghiari, dar numai cu 500 de elevi din circa 10.000, un număr considerat nereprezentativ.

În urma stabilirii unui eșantion reprezentativ, numărul elevilor din școli și secții de limbă maghiară va fi extins la circa 1300, în creștere față de 1219 cât a inclus eșantionul în 2022, în condițiile în care și eșantionul național crește. Prin extinderea numărului de elevi maghiari, va crește și eșantionul total cu tot atâți elevi.

Mai mulți participanți

La faza principală a testelor PISA 2025, testare desfășurată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cei 10.000 de elevi participanți sunt înscriși în aproximativ 350 de școli gimnaziale, licee sau școli profesionale. Participarea cunoaște o creștere considerabilă comparativ cu PISA 2022, când la testare au luat parte puțin peste 7.300 de elevi din 262 de școli.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Părinți, vă implor să mă ascultați!” O învățătoare dezvăluie pe TikTok singurul semnal de alarmă care arată că un elev va fi dificil în clasă: „NU are legătură cu comportamentul lui!”

Profesorii dau cărțile pe față: Tendințele moderne în parenting „afectează negativ copiii!” Ce comportamente ale părinților provoacă cele mai multe probleme în clasă?

„Temele la clasa pregătitoare, ilegale!” Semnalul de alarmă tras de prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare să se oprească, chinuie pe toată lumea!” / VIDEO

Cât de mult ar trebui să scrie un copil în clasa I? Prof. Claudia Chiru: „Doamnele învățătoare care dau pagini ar trebui să le facă dumnealor să vadă cum se simte copilul!” / VIDEO

pixel