Cele mai bune rezoluții pentru copii în 2025: Cum pot părinții să le ghideze dezvoltarea în anul nou ce vine
Conform Codului European împotriva Cancerului, riscul de a dezvolta această boală la vârsta adultă poate fi redus cu până la 18% prin adoptarea unei alimentații sănătoase.
Acest aspect este subliniat de Asociația Spaniolă împotriva Cancerului (AECC) într-un ghid dedicat alimentației sănătoase în copilărie și adolescență. Documentul, citat de hola.com, evidențiază importanța adoptării unor obiceiuri alimentare corecte de la o vârstă fragedă.
Dar cum ar trebui să arate dieta copiilor pentru a contribui la prevenirea acestei boli?
Ce alimente sunt esențiale și care ar trebui evitate?
SURSA FOTO: freepik.com @user28350162
Prin introducerea alimentelor sănătoase încă din copilărie, palatul gustativ este educat și obiceiurile alimentare sănătoase devin mai ușor de menținut în viața de adult.
O alimentație corectă contribuie la:
Creșterea mușchilor și a oaselor – Vitaminele și mineralele din alimentele naturale sunt esențiale pentru dezvoltarea fizică optimă.
Sistemul imunitar – O dietă echilibrată ajută la menținerea unei microbiote sănătoase și a unui sistem imunitar puternic.
Funcționarea hormonală – Hormonii sunt formați din nutrienți esențiali, precum grăsimile bune, care sunt importante în anumite stadii de dezvoltare.
Dezvoltarea mentală – Un echilibru adecvat de nutrienți susține funcționarea neuronilor și a celulelor cerebrale, influențând concentrarea și memoria.
Relația cu mâncarea – Educația alimentației sănătoase ajută la crearea unor obiceiuri alimentare pozitive pe termen lung.
SURSA FOTO: freepik.com @user15285612
Pe lângă fructe și legume, care sunt baza unei alimentații sănătoase, alte elemente importante includ:
Cereale integrale – Sunt preferabile datorită conținutului bogat în fibre, vitamine și minerale.
Proteine – Carnea slabă, peștele, ouăle și leguminoasele sunt surse esențiale de proteine și alți nutrienți importanți.
Uleiul de măsline extravirgin – Recomandat pentru beneficiile sale antioxidante și cardioprotectoare.
Lactatele – Alegerea produselor neîndulcite și a celor fermentate, precum iaurtul, susține sănătatea microbiotei.
Nucile – Bogate în grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, acestea trebuie introduse în dietă după vârsta de cinci ani.
Când vine vorba de băuturi, apa este întotdeauna cea mai bună opțiune.
Pentru ca cei mici să adopte obiceiuri alimentare corecte, este important să li se explice că organismul are nevoie de nutrienți de calitate pentru a funcționa bine. Cărțile ilustrate despre alimentația sănătoasă pot fi o modalitate utilă de a îmbina educația cu distracția.
Momentele petrecute împreună în bucătărie și la masă sunt esențiale. Prepararea rețetelor care includ ingrediente sănătoase, dar atrăgătoare, poate fi o experiență plăcută. De exemplu, baza pizzei poate fi realizată din conopidă sau morcov, iar sosul bolognese poate fi preparat cu legume.
Părinții joacă un rol esențial în acest proces. Ceea ce mănâncă adulții influențează alegerile copiilor lor. Dulciurile pot fi înlocuite cu fructe dulci și delicioase, iar oferirea unor opțiuni variate și sănătoase le permite copiilor să-și dezvolte preferințele alimentare pozitive.
Conform ghidului AECC, nu este nicio problemă dacă un copil preferă un fel de mâncare în defavoarea altuia, atâta timp cât toate opțiunile sunt nutritive. De exemplu, macaroane integrale cu sos de legume, linte cu legume sau quiche cu somon sunt toate alegeri excelente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.