Cel mai bun sfat pentru parinți: Când nu mai poți, imaginează-ți că ai 80 de ani
Este cu adevărat greu, cum...
Mulți părinți sunt convinși că este bine să-și învețe copiii să scrie și să citească înainte de a intra în clasa I.
Chiar merită să anticipăm etapele? Astăzi vorbim despre preșcolarizare, avantajele și dezavantajele începerii citirii și scrisului înainte de vârsta de șase ani.
Prin preșcolar înțelegem învățarea, în afara mediului școlar, a unor noțiuni, de obicei citit și scris. Acest lucru se întâmplă de obicei în cadrul familiei: părinții sunt cei care se aplică pentru ca copiii lor să învețe să citească și să scrie înainte de a ajunge la școala elementară.
Dar de ce o fac? Sunt diverse motive: sunt cei care satisfac copiii curioși, cei care cred că este necesar, în orice caz când vine vorba de preșcolarizare, avantajele și dezavantajele se suprapun și răspunsurile nu sunt întotdeauna disponibile.
Un studiu recent, însă, pare să fi evidențiat inutilitatea predării citirii și scrisului din timp. De fapt, ar putea fi chiar dăunătoare.
În grupuri de părinți preșcolarizarea pare să fie aproape o misiune: într-o lume în care performanța este peste tot, un copil care ajunge la școala elementară fără să știe să scrie și să citească este o raritate.
Cu sentimente de vinovăție în consecință pentru cei care nu se obosesc să-și învețe copiii să citească la patru-cinci ani, din lipsă de timp, dorință sau chiar pentru că nu-i recunosc utilitatea: până la urmă, nu vor putea toți să citească și să scrie la fel la sfârșitul clasei I?
Preșcolarii susțin că învățarea mai devreme îți permite să asimilezi mai mult în timpul anului școlar, pentru că nu ești ocupat să înveți să scrii și să citești.
Conform experților Asociației Mundial de Educadores Infantiles, membru spaniol al Unesco, nu este doar inutil, ci și dăunător.
Învățarea copiilor să citească și să scrie înainte de vârsta de șase ani ar putea avea consecințe asupra dezvoltării cognitive, dar și asupra dezvoltării socio-emoționale. Asta pentru că înainte de vârsta de șase ani (în unele țări, chiar și școala primară începe la șapte) nu toți copiii sunt pregătiți să învețe concepte de acest tip.
Și dacă nu o faceți, vă poate pune în dificultate, creând anxietate de prezentare și stima de sine scăzută. În plus, nu există nici un avantaj demonstrat în a ști să scrie și să citească înainte de a intra la școală.
Potrivit experților, așadar, nu există nicio dovadă că învățarea conceptelor mai devreme sau dobândirea de abilități vor aduce beneficii copiilor noștri.
De fapt, cercetările arată că jocul este cel mai bun mod de a pregăti copiii mici pentru viață, inclusiv pentru școală. Învățarea prin joc îi pregătește pentru colaborare, rezolvarea problemelor, răbdare, fără a crea frustrare inutilă.
Prin urmare, părinții nu trebuie să devină profesori și să facă tot posibilul pentru a se asigura că copiii lor au rezultate bune și știu să citească și să scrie înainte de a intra la școală, ci trebuie mai degrabă să se joace cu ei și să promoveze jocul liber, care este esențial pentru dezvoltare.
Preșcolarizarea nu este doar inutilă, ci poate fi și dăunătoare, creând tulburări de anxietate de performanță și stima de sine scăzută la copiii care nu sunt încă pregătiți.
Cel mai bun mod de a-ți dezvolta abilitățile înainte de vârsta de șase ani este să te joci: lasă-ți copiii să se joace liber, au toată viața în față pentru a studia!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Este cu adevărat greu, cum...
Cuvintele au o putere...
Relația dintre părinți și...
Un terapeut a prezentat ceea ce a explicat ca fiind...
Disciplinarea copiilor este un...
Este cu adevărat greu, cum...
Cuvintele au o putere...
Relația dintre părinți și...
Un terapeut a prezentat ceea ce a explicat ca fiind...
Disciplinarea copiilor este un...