Presiunea de a fi „mama perfectă”. Lecțiile Danielei Gavankar pentru toți părinții: „Planeta nu se oprește dacă rămân hainele necălcate” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a adus în discuția cu Daniela Gavankar, psiholog și profesor universitar, o problemă cu care multe mame se confruntă: presiunea de a fi „perfecte” .

Daniela Gavankar a vorbit despre propria experiență: „Acum pot să vorbesc cu destul de multă ușurință despre asta, pentru că au trecut niște ani de atunci, dar cred că se întâmplă foarte multor mame, mai ales la primul copil, așa cum mi s-a întâmplat și mie.

Fiica mea de 16 ani, în momentul în care s-a născut, a avut o altă mamă, a avut parte de mine într-o altă versiune, nu făcusem terapie sau dezvoltare personală, nu mă ocupasem foarte mult de mine și la momentul la care am rămas însărcinată, eu aveam o viață profesională foarte bună, eram o femeie foarte bine în toate aspectele vieții mele: eram gospodină foarte bună, profesionist foarte bun și iată că eu mi-am imaginat că se va naște copilul și eu voi reveni foarte repede la viața mea și că voi putea eu să le țin pe toate în mână”.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Această abordare a generat o presiune uriașă, care a afectat relația dintre mamă și copil.

„Și a venit copilul și eram absolut disperată să mă ocup de copil, dar să-mi țin în mână toate aspectele vieții mele ca și cum nu le-a tulburat nimic.

Ori, asta a pus o presiune atât de mare pe mine și o îndepărtare de copilul meu. De fapt, de asta vorbesc aici despre acest subiect, pentru că eu îmi doream să îmi țin în mână și profesia, și casa, și gătitul, și călcatul, și curățenia și toate celelalte aspecte ale vieții mele, în condițiile în care aveam un bebeluș acasă care cu siguranță că el ar fi trebuit să fie prioritatea și să nu mă mai împart între atât de multe lucruri”, mai povestește Daniela Gavankar la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și „Nu stricăm copiii cu prea multă iubire!” Psihologul Daniela Gavankar, despre adevăratele nevoi ale celor mici: „E un mit, o credință greșită!” / VIDEO

Daniela Gavankar: „Îmi doream foarte mult să arăt că pot”

„Îmi doream foarte mult să arăt că pot. Îmi doream foarte mult să arăt că știu și eu să-mi cresc copilul, să iau decizii pentru copil și atunci nu luam în considerare nimic din ce spuneau ceilalți.

Îmi luam informații de pe internet, nu primeam ajutor, pentru că eram înnebunită să arăt că eu știu și pot și mă descurc. Și atunci eram singură cu copilul în brațe, cu cărțile mele și cu o epuizare care se vedea pe mine, pentru că era irascibilă cu toată lumea care intra în în contact cu mine.

Vorbesc despre asta pentru că în momentul în care am înțeles, n-am înțeles repede, adică să nu credeți că m-am metamorfozat așa peste noapte, dar am făcut niște ani de terapie și am înțeles asta, la distanță de 8 ani de la primul copil am mai am mai avut o fetiță și aici lucrurile le-am luat cu totul diferit”, mai povestește Daniela Gavankar.

Vezi și Mama autoritară vs. mama permisivă. Daniela Gavankar: „Ești MAMĂ sau MĂMICĂ! Ar trebui să pendulăm între acestea două” / VIDEO

Psiholog Daniela Gavankar: „Orice se poate repara!”

SURSA FOTO: freepik.com @mnelen

„În momentul în care am învățat și eu că este atât de important să te raportezi la copil cu prioritate și apoi la celelalte aspecte și că nu se oprește planeta dacă rămân hainele necălcate astăzi sau nu gătești totul după carte sau mai știu eu ce minuni care mi se păreau mie că trebuie îndeplinită toate, atunci am avut un alt start, o altă relație și a primit copilul meu o altă mamă și o altă relație.

Cu siguranță că poate multe dintre noi am făcut asta și mai ales cu primul copil. Se poate repara! Orice se poate repara!” subliniază psihologul.

Citește și Daniela Gavankar, avertisment pentru mamele supraprotectoare: „Copilul nu vrea să cadă, nu vrea să ia notă mică, nu vrea să fie problemă! Să-l lăsăm să facă lucruri singur!” / VIDEO

Daniela Gavankar: „Când te luminezi și înțelegi ce ai făcut, e foarte important să vii cu toată blândețea în viața copilului tău”

Daniela Gavankar subliniază că e important să oferim blândețe și dulceață în fiecare zi.

„Eu am fost într-o relație destul de autoritară cu prima mea fiică pentru că aveam exigențe foarte mari, voiam de la ea să fie cuminte, să fie adecvată, să fie așezată, la locul ei, în acord cu tot ce îmi doream eu de la ea. Am fost un părinte destul de autoritar. Ei, când te luminezi și înțelegi ce ai făcut, e foarte important să vii cu toată blândețea în viața copilului tău.

Sigur, nu uităm de autoritate, că în continuare trebuie să se spele pe dinți și să își facă temele. Dar să vii cu ce n-ai adus de la început. Nu e niciodată prea târziu! Deci, dacă te trezești că nu ai adus dulceață și blândețe și mângâiere în viața copilului tău, poți să o faci! E foarte important să aducem asta în fiecare zi a a vieții noastre de mame”, a conchis Daniela Gavankar.

Vezi și Mama autoritară și copilul în „luptă nedreaptă” cu el însuși. Daniela Gavankar: „Apare frica: frica să nu supere, frica de pedeapsă, frica de dezamăgire!” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Întrebări pe care să le pui copilului tău dacă este anxios

Dacă ai urmărit Inside Out 2 sau ai citit comentarii...


Top citite
Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine / FOTO: Freepik.com@Gray StudioPro

Cele trei întrebări pe care să le pui copiilor tăi în fiecare seară înainte de culcare pentru a le ridica stima de sine

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Greșeala majoră a părinților moderni. Un profesor psiholog de la Wharton avertizează: „Este un predictor neglijat al succesului și al fericirii”

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Expert parenting: „Am descoperit ce fac diferit părinții copiilor cu inteligență emoțională ridicată: 7 strategii esențiale, observate după studierea a peste 200 de copii”

pixel