Primii pași pe care să îi facă un cuplu ce se confruntă cu infertilitatea. Dr. Ciprian-Andrei Morariu: „Să facem curat înainte să chemăm musafirii” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Când cuplurile se confruntă cu dificultăți în obținerea unei sarcini și încep să se întrebe de unde să pornească în călătoria lor de a deveni părinți, dr. Ciprian-Andrei Morariu, medic primar obstetrică – ginecologie la SANADOR, cu un interes special pentru fertilizarea in vitro și reproducerea asistată, le-a prezentat primii pași pe care ar trebui să îi urmeze, la Părinți Prezenți, o emisiune realizată de redactorul-șef Părinți și Pitici, Loredana Iriciuc.

Dr. Ciprian-Andrei Morariu subliniază că primul pas important este consultul ginecologic. Este important ca amândoi partenerii să fie implicați în acest proces! Printre primele investigații recomandate se numără spermograma pentru partener și o ecografie pentru parteneră. În funcție de rezultatele acestor investigații inițiale, se poate recomanda un tratament specific pentru a corecta problemele identificate și pentru a optimiza șansele de concepție pe cale naturală. 

Primul pas e consultul ginecologic. În momentul în care o pacientă vine la mine, de obicei, recomandarea la fel de importantă rămâne efectuare unei spermograme a partenerului. Prefer abordarea asta din ambele părți, cum le zic eu, să ne întâlnim ușor la mijloc, pentru că dacă găsim o problemă și la partea masculină să ne ofere timp pentru a o corecta.

În principiu, abordarea este, după ce nu a obținut o sarcină, să se prezinte la medic, să li se recomande o serie de investigații și analize pentru factorul feminin și masculin, să înceapă printr-o simplă ecografie, în care putem identifica patologia (chisturile, fibroamele) și atunci să obțină și un tratament pentru ele și să continuăm investigațiile în funcție de necesitățile fiecăruia.

În mod curent nu se sare la FIV (n.r. - Fertilizarea in vitro) așa de ușor. Eu personal nu am abordarea asta. Avem o perioadă în care încercăm să obținem sarcina pe natural, după care investigăm alte cauze de infertilitate, după căutăm alte motive, după care, dacă e cazul, ajungem la laparoscopie, iar fertilizare rămâne ultima redută în urmărirea infertilității, a spus dr. Ciprian-Andrei Morariu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Infertilitatea, semnalele care să te trimită la medic și când e „prea târziu”? Dr. Ciprian-Andrei Morariu: „Timpul NU trece niciodată în favoarea nimănui!” / VIDEO

Dr. Ciprian-Andrei Morariu: „Să facem curat înainte să chemăm musafirii”

SURSA FOTO: freepik.com @prostock-studio

Multe cupluri care se confruntă cu infertilitatea consideră fertilizarea in vitro (FIV) drept singura soluție viabilă. Dr. Morariu subliniază că patologiile precum chisturile endometriozice sau endometrioza pot afecta semnificativ calitatea ovocitelor și rata de fertilitate. Corectarea acestor probleme de sănătate este importantă în îmbunătățirea șanselor de concepție pe cale naturală.

Pentru a sublinia importanța acestui aspect, dr. Morariu folosește o analogie simplă: „să facem curat înainte să chemăm musafirii”.

„Nu cred că neapărat fertilizarea va fi ultima soluție, pentru că dacă sunt patologii locale, ne împiedică. Chisturile endometriozice scad cu 50% calitatea ovocitelor, endometrioza scade cu 50% rata de fertilitate. Corectarea patologiilor s-ar putea să ne ajute în obținerea unei sarcini pe natural, lucru pe care ni-l dorim.

În momentul în care discut cu pacienta, îi spun `dumneavoastră aveți și o problemă de sănătate, cred că ar fi mai bine să o corectăm`. În realitate, corectarea problemei de sănătate s-ar putea să ducă și la corectarea infertilității.

Mai întâi, cum zic eu, să facem curat înainte să chemăm musafirii.

Fertilizarea să fie în momentul acela ultim, în care am decis că nu există altă cale și după care am făcut curățenie, să zicem așa, și am verificat că nu există alte soluții”, a mai spus dr. Ciprian-Andrei Morariu. 

Vezi și Cauzele infertilității. Dr. Ciprian-Andrei Morariu: „Toată lumea a încercat s-o arate cu degetul pe femeie. S-a constatat o creștere a infertilității masculine” / VIDEO

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare


Cele mai noi articole

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Identificarea talentului unui copil este una dintre...


Top citite
Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel