O țară interzice TikTok pentru un an! Ce a determinat Guvernul să ia această măsură
O țară a decis să suspende...
Valoarea totală a acestor proiecte depășește 104 milioane de euro, dintre care peste 103 milioane sunt destinate regiunilor mai puțin dezvoltate, iar aproximativ 1,5 milioane de euro sunt alocate regiunii București-Ilfov.
Una dintre prioritățile noilor legi ale educației este creșterea accesului la învățământul superior pentru grupurile defavorizate și subreprezentate.
Această preocupare a fost parte centrală în Raportul final al proiectului „România Educată”.
Programul „Primul student din familie” își propune să sprijine tinerii din medii vulnerabile să urmeze studii superioare, contribuind astfel la reducerea diferențelor socio-economice dintre mediul urban și cel rural.
„Cel puţin 10.000 de elevi vor avea şansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate. În colaborare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, vom reuşi să susţinem nu mai puţin de 68 de proiecte dedicate acestui scop prin programul "Primul student din familie".
Succesul acestui program a fost atât de mare, încât a necesitat dublarea bugetului alocat iniţial. Este responsabilitatea noastră să creăm condiţii propice pentru dezvoltarea tinerilor şi să înlăturăm orice barieră financiară sau socială care i-ar putea împiedica să îşi atingă potenţialul.
Aceşti tineri sunt viitorul României, iar noi investim în acest viitor”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației, conform Agerpres.
Programul „Primul student din familie” vine cu o serie de măsuri esențiale menite să sprijine tinerii defavorizați să acceseze și să finalizeze studiile universitare.
Unul dintre pilonii principali ai programului îl constituie măsurile de tip „punte”, care sprijină elevii cu risc de a nu promova Bacalaureatul sau cei din promoțiile anterioare să acceseze învățământul superior.
Aceste măsuri includ consilierea elevilor cu privire la programele universitare și promovarea ofertelor educaționale în liceele cu o rată scăzută de înscriere la facultate.
Pentru a preveni abandonul universitar, programul prevede crearea unor mecanisme de identificare și monitorizare a nevoilor studenților, prin intermediul Centrelor de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC).
Studenții cu risc de abandon vor beneficia de sprijin personalizat, inclusiv programe remediale pentru cei care întâmpină dificultăți în învățare.
De asemenea, programul va acoperi cheltuielile pentru cazare și masă, facilitând astfel accesul la educație.
Programul vizează și accesibilizarea învățământului superior pentru studenții cu dizabilități. Acest lucru se va realiza prin achiziționarea de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente educaționale accesibilizate.
Universitățile vor oferi suport prin interpreți și tehnologii asistive, dar și consiliere personalizată pentru a asigura incluziunea acestor studenți.
„În perioada imediat următoare, va demara procesul de contractare a tuturor proiectelor aprobate. Prin aceste investiţii de peste 104 milioane de euro, ne asigurăm că tinerii din medii defavorizate, atât din mediul rural, cât şi din mediul urban, vor avea acces la resursele necesare pentru a finaliza studiile universitare, contribuind astfel la un viitor mai echitabil şi mai prosper pentru România”, se arată în comunicatul oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
O țară a decis să suspende...
Postul Crăciunului este o...
Teodora Voinescu, o profesoară...
O bunică a luat dintr-o școală...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...