Principala condiție a meternității: A fi mamă înseamnă a găsi fericirea în cea a copiilor tăi
Data actualizării:
Data publicării:
A fi mamă înseamnă a găsi fericirea personală în cea a copiilor tăi. În ciuda sacrificiilor, de fapt, ceea ce o mamă își dorește cel mai mult este să vadă bucurie în copiii ei.

A fi mamă îți permite să găsești fericirea în fericirea copiilor tăi. Este o condiție pe care o aduce maternitatea. 

Este puțin probabil ca o mamă să nu se simtă fericită atunci când vede că copiii ei sunt fericiți. Fericirea în sine nu depinde de maternitate, a avea copii nu te face fericită instantaneu și sunt multe dezechilibre emoționale cu care cineva se confruntă, dar cert este că fericirea copiilor tăi te va face fericit.

Găsind fericirea în cea a copiilor tăi

Când vorbim despre mame, vorbim despre sacrificiu, predispoziție, înțelegere și atașament față de o persoană în afară de sine. 

Diverse studii dezvăluie că mamele sunt mai puțin fericite decât femeile care nu sunt mame, explicând că este un tip de fericire punctuală care este adesea umbrită de responsabilitățile rolului cuiva. Cu toate acestea, nimeni nu se poate îndoi că multe dintre acțiunile unei mame sunt concentrate pe a-și face copiii fericiți.

2. Fotografie... (pexels-ketut-subiyanto-4473777_95409900.jpg)

Foto: Ketut Subityanto/ Pexels

În parte, faptul că științific se consideră că mamele nu sunt atât de fericite pe cât cred ei se datorează lipsei de autonomie care vine din maternitate. Limitarea la nivel profesional, renunțarea la prietenii și lăsarea deoparte a gusturilor personale sunt în mare măsură cauzele pentru care o mamă se poate simți copleșită.

Dar ceea ce pare clar este că în orice alt rol din viață (soră, soție, mătușă sau nașă)  probabil că nu e posibil să găsești fericirea în fericirea celorlalți. În acest sens, este o capacitate exclusivă a mamei: mama este singura persoană care reușește să evite sentimentele de invidie sau răutate față de copiii ei.

Aduc copiii fericire?

Se crede că copiii ne ajută să fim fericiți și ne permit să atingem culmi foarte înalte ale bucuriei. Dar poate că simplul fapt de a fi mamă îți dă mai mult. Copiii nu dau fericire, aceasta se obține în aspecte de creștere, educație și relația care se formează puțin câte puțin.

Uneori ne creăm iluzii de perfecțiune. Când copiii încep să pară din ce în ce mai puțin ca ceea ce ne-am dorit, atunci ne întoarcem la realitate și aici se naște sentimentul care ne permite să găsim fericirea în fericirea copiilor noștri, fie că ne place sau nu.

3. Fotografie... (pexels-elina-fairytale-3807337_79058500.jpg)

Foto: Elina Fairytale/ Pexels

A avea copii și a fi fericit nu sunt același lucru. Dimpotrivă, conform experților, există mai multe riscuri de a fi nefericiți ca părinți. În general,  nivelurile de satisfacție ale persoanelor cu copii sunt mai mici  decât ale persoanelor fără copii. Poate că asta se datorează faptului că nici copiii nu sunt fericiți.

Din păcate, mulți copii nu sunt mulțumiți de ceea ce au, nu apreciază și nu prețuiesc eforturile părinților și majoritatea refuză demonstrațiile de afecțiune. Acest lucru indică faptul că probabil că cauți fericirea în locul greșit, dar aceasta este o consecință a educației în valori care a fost împărtășită.

Copii fericiți, mame fericite

Mamele sunt dispuse să-și mulțumească copiii în tot ceea ce este posibil,  asta cu intenția de a găsi fericirea. În special, dacă de exemplu ceea ce face o mamă fericită este lăsarea în pace, dacă pentru a o obține trebuie să caute fericirea altora, o va face fără îndoială.

Dacă văzându-și copiii alergând fericiți pe gazon îi lasă timp să se bucure de peisaj și să se relaxeze, atunci atât mama, cât și copiii vor fi fericiți. În general, avem tendința de a idealiza maternitatea, de parcă ar fi starea perfectă. Dar poate că armonia este ceea ce se poate transforma în fericire.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel