Profesorii, după rezultatele alarmante ale simulării la Bacalaureat 2025: Elevii nu mai știu să scrie, nu înțeleg ce citesc și gândesc din ce în ce mai puțin
Data publicării:
60% dintre liceeni au picat simularea la Limba Română. Trei sferturi nu au știut să formuleze o idee clară.

După ani întregi în care au învățat comentarii pe de rost, fără să le înțeleagă, mulți dintre elevii de liceu din România ajung în clasa a XII-a fără să stăpânească gândirea critică.

Rezultatele recentei simulări la Bacalaureat confirmă acest lucru: peste 60% dintre candidați au luat sub nota 6 la Limba și Literatura Română.

Cea mai mare problemă? Incoerența.

Profesorii au observat că majoritatea lucrărilor sunt greu de citit, pline de greșeli gramaticale, cu semne de punctuație puse la întâmplare și idei formulate vag sau deloc.

Trei sferturi dintre elevi nu au reușit să argumenteze o opinie și nu au știut care este tema textului literar. În unele cazuri, nici poezia despre iarnă propusă nu a fost înțeleasă.

CITEȘTE ȘI Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”

Istoria, un mister pentru mulți: o treime nu știu ce a fost comunismul

Simularea a mai scos la iveală o problemă gravă: lipsa cunoștințelor despre trecutul recent al României.

La proba de istorie, o treime dintre elevii de clasa a XII-a nu au putut explica ce a însemnat comunismul sau care au fost practicile totalitare din acea perioadă.

Cosmin Popa, cercetător al Institutului de Istorie, atrage atenția, conform Știrile PRO TV, că această lipsă de înțelegere poate avea consecințe serioase: „Este una dintre cele mai proaste vești pe care le putem primi. Dacă ei nu știu ce înseamnă dictatura, e foarte posibil ca alegerile serioase pe care vor ajunge să le ia curând să fie greșite. Și să nu recunoască totalitarismul nici în viața reală... un pic mai mult!”

Contrast puternic: la informatică, rezultatele sunt excelente

Interesant este că, în timp ce la română și istorie situația este sumbră, la informatică elevii au obținut rezultate spectaculoase.

Procentul celor care au rezolvat corect toate cerințele a fost extrem de mare, semn că atracția pentru tehnologie e reală și poate fi o punte către performanță, dacă este corect direcționată.

Ce urmează

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat vor începe pe 10 iunie, iar rezultatele finale, după contestații, vor fi afișate pe 30 iunie.

Profesorii speră că această simulare a fost un semnal de alarmă și că măcar o parte dintre elevi vor înțelege cât de important este să învețe cu sens, nu doar pentru note.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”

Răsturnare de situație în cazul bebelușului furat de la maternitatea din Bacău: Povestea din spatele întâmplării e revoltătoare, procurorii au aflat detalii tulburătoare

„Îl înscriu la școală sau îl mai țin încă un an la grădiniță?” 5 semne care arată că un copil are nevoie de un „an de creștere”, potrivit unui specialist în dezvoltare

„Parenting paralel”. Acest stil parental controversat salvează copiii de conflict, manipulare și traume psihologice. Ce spun specialiștii

pixel