Program special pentru copiii supradotați. Cum recunoști și cum ajuți dezvoltarea unui geniu
Data publicării:
Fiecare copil este unic și are propriul său set de talente și abilități. Însă există copii care se evidențiază prin potențialul lor extraordinar și abilități excepționale în comparație cu majoritatea copiilor de aceeași vârstă. Acești copii sunt cunoscuți sub numele de "copii supradotați". 

Copiii supradotați pot manifesta o capacitate intelectuală superioară, o memorie excepțională, un nivel avansat de creativitate și o capacitate de rezolvare a problemelor la un nivel înalt. De asemenea, ei pot prezenta interes și pasiune puternică pentru anumite domenii sau subiecte specifice, manifestând un nivel ridicat de curiozitate și dorință de a învăța în mod constant.

Recunoașterea și evaluarea supradotării sunt procese complexe, care implică observații atente, teste și evaluări profesionale. Specialiștii în domeniul educației și psihologiei utilizează diverse instrumente și tehnici pentru a evalua capacitățile și potențialul unui copil. Printre acestea se numără teste de inteligență, evaluări cognitive, evaluări ale performanțelor școlare.

Copiii supradotați au nevoi specifice și necesită un sprijin adecvat pentru a-și dezvolta potențialul.

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României (FDVDR) a lansat o nouă ediție a programului „O minte sclipitoare”. Înscrierile sunt libere, iar fiecare candidat, înainte de a intra în proiectul propriu-zis va fi supus unui test.

Acesta este singurul program din România destinat tinerilor și copiilor supradotați. Cei care vor trece prin toate etapele, la final vor beneficia de sesiuni de concluzii și recomandări pentru triunghiul copil-părinte-educator de la experții FDVDR.

„Programul „O minte sclipitoare” se adresează copiilor și tinerilor cu IQ ridicat, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani. Acesta le oferă copiilor cu abilități specifice supradotaților posibilitatea să identifice nu doar coeficientul de IQ, ci și abilitățile necesare pentru a se descurca în viață. Pentru a obține succesul pe toate planurile, copiii au nevoie, pe lângă abilitățile academice, și de abilități sociale, toate acestea formând un tot care le va permite să aibă performanţe pe măsura capacităţii intelectuale individuale.

Prin intermediul acestui program, prin recomandările consilierilor, elevii vor fi în măsură să afle care sunt ariile care trebuie dezvoltate și vor fi astfel capabili să-și îmbunătățească performanțele. De asemenea, profesorii, prin recomandările pe care le vor primi, își vor da seama cum să îi ajute eficient pe acești copii să-și folosească la maxim potențialul de care dispun”, transmite FDVDR.

Scopul acestui proiect este ca tinerii și copiii foarte inteligenți ai României să își atingă potențialul și să își dezvolte abilitățile cu ajutorul familiei și al școlii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


DC
Categorie: Parenting
Tagurile articolului: copil supradotat  fdvr  geniu  progam 

Articole similare

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel