Pronoia, o nouă tendință periculoasă pe rețelele de socializare. Cum să vă protejați copiii adolescenți
Data publicării:
Optimismul și atitudinea pozitivă sunt aspecte pozitive, dar dacă sunt duse la extrem și dacă se pierde contactul cu realitatea pot deveni periculoase. Aflați ce este pronoia și ce consecințe are.

Internetul și rețelele sociale sunt o fereastră grozavă către lume pentru adolescenți. Aici găsești tot felul de opinii, dar acesta nu este întotdeauna un avantaj. 

Așa cum există conținut util și pozitiv, există și răspândirea de concepte și informații periculoase, cum ar fi consumul de droguri sau tulburările de alimentație. Astăzi vrem să vă vorbim despre o tendință care prinde și nu trebuie trecută cu vederea: pronoia.

Acest termen poate să nu vă spună prea multe, dar probabil ați auzit de „new age”, „legea atracției” sau „manifestare”. 

Pe spații precum TikTok proliferează videoclipuri care îi îndeamnă pe tineri să adopte anumite atitudini, cum ar fi pozitivitatea toxică, și să efectueze nenumărate ritualuri pentru a-și schimba viața. Toate acestea cu premisa că „lumea conspiră în favoarea ta”.

În acest fel, ceea ce la prima vedere poate părea inofensiv și chiar benefic, poate deveni un risc dacă este dus la extrem.

2. Fotografie... (pexels-andrea-piacquadio-3795309_76034900.jpg)

Foto: Andrea Piacquadio/ Pexels

Ce este pronoia?

Termenul de pronoia a fost descris pentru prima dată în 1982 de Fred H. Goldner și este conceput ca omologul paranoiei. 

În paranoia există o credință fermă și irațională că lumea și alți oameni încearcă să ne facă rău sau să ne rănească. Chiar dacă nu există dovezi, persoana presupune că totul și toată lumea este împotriva lui. El devine astfel suspicios și neîncrezător, tinde să se izoleze și reacționează disproporționat.

Dimpotrivă, în pronoia se presupune că universul conspiră în favoarea noastră și că totul se întâmplă întotdeauna în avantajul nostru. Persoana așteaptă întotdeauna ce e mai bun de la alții și de la lume. Acest gând este aparent pozitiv și cu siguranță foarte plăcut de adoptat. Cu toate acestea, el este periculos din cauza lipsei de contact cu realitatea.

O tendință în creștere în rândul adolescenților

Această tendință are o prezență mare pe rețelele de socializare. Din aceste perspective, tinerii sunt încurajați să aibă încredere orbește în viață și în alții. În acest fel, ei cred că pot realiza tot ceea ce își doresc doar prin intenția și atitudinea lor pozitivăși ajutându-se cu o serie de ritualuri sau autosugestii pentru a o realiza.

3. Fotografie... (pexels-pixabay-159395_78691100.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

Este demn de menționat că nu toate articolele promovate sunt negative. De fapt, optimismul este unul dintre cele mai benefice puncte forte ale caracterului, deoarece s-a dovedit că ne ajută să depășim adversitatea, să fim mai fericiți și să avem mai mult succes.

În plus, unele acte de autosugestie, cum ar fi afirmațiile pozitive sau vizualizările creative, pot ajuta copiii să se simtă mai bine, să-și crească stima de sine și să se îndrepte spre obiectivele lor.

Cu toate acestea, pronoia prezintă mai multe pericole, deoarece încurajează unele atitudini nesănătoase. Haideți să descoperim o parte din aceste atitudini:

Pozitivism toxic și pronoia

A avea o atitudine bună este foarte benefic, dar acest lucru nu trebuie înțeles greșit. Curentele menționate mai sus îi încurajează pe tineri să mențină constant o stare de spirit pozitivă și să fie mereu fericiți, calmi și optimişti. În teorie, asta te va ajuta să atragi ceea ce îți dorești, dar în realitate este oarecum utopic.

4. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-4100431_46188700.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Cu toții trăim situații adverse și odată cu ele vine o gamă largă de emoții pe care nu ar trebui să le reprimăm. Furia, tristețea sau frica joacă un rol și este important să le gestionăm corect pentru a rămâne sănătoși din punct de vedere psihic.

Pronoia ne invită să presupunem că lumea conspiră în favoarea noastră. Totuși, acest lucru implică faptul că nu deținem controlul, ci suntem dependenți de o entitate externă sau de energie care să ne furnizeze. Aceste atitudini au fost corelate cu apariția unor tulburări precum anxietatea sau depresia.

Renunțarea la factorii externi îi poate determina pe adolescenți să se simtă neputincioși în fața dificultăților. În acest fel, devin frustrați și cred că sunt incapabili din cauza lipsei de succes, precum și paralizați și neputincioși să-și planifice și să-și creeze propria viață.

Lipsa de acțiune

Pronoia poate duce și la inacțiune. Dacă tânărul presupune că lumea se mișcă în favoarea lui, el înțelege că nu este necesar să acționeze pentru a-și atinge obiectivele. Cu toate acestea, pur și simplu a dori ceva nu va face să se întâmple. 

În plus, a avea această convingere te poate face să pierzi timp și oportunități prețios. Inițiativa, efortul și perseverența sunt instrumente foarte necesare care pot fi irosite în aceste cazuri.

5. Fotografie... (pexels-helena-lopes-697244-1_23403900.jpg)

Foto: Elena Lopes/ Pexels

Lipsa de realism

În cele din urmă, acest tip de gândire ne face să ne deconectăm de realitate și să ignorăm faptele, care sunt cele care ar trebui să ne ghideze cu adevărat. De exemplu, adolescentul poate presupune că alți oameni îl apreciază și vor tot ce este mai bun pentru el atunci când nu este cazul.

Sau poate crede că relația sa, în care este abuzat sau maltratat, are un „de ce”, un sens,  și totul va funcționa în favoarea sa la un moment dat. Acesta este într-adevăr un risc, deoarece îi va împiedica să stabilească limitele necesare.

Evitați pronoia, adică nu duceți pozitivismul la extrem

Pe scurt, deși pronoia nu este considerată o tulburare mintală, are componente de risc. Prin urmare, logica pe care o urmează este similară cu cea a paranoiei, prin aceea că ignoră realitatea obiectivă.

De aceea este important să fim atenți la conținutul pe care tinerii îl consumă pe rețelele de socializare și să vorbim despre el cu ei dacă vedem că se apropie de aceste modele de gândire. O atitudine optimistă și pozitivă este benefică, dar nu dusă la extreme.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel