Daniel David, despre olimpiadele școlare la clasele I-IV în 2025: Participarea la astfel de concursuri poate stimula „prea devreme o industrie a meditațiilor”
Președintele asociației de părinți de la Liceul Teoretic Lucian Blaga, Iuliana Constantinescu, și-a exprimat opinia cu privire la această propunere, subliniind mai multe puncte esențiale.
În contextul în care educația din România se confruntă cu numeroase provocări, ideea introducerii uniformelor școlare obligatorii pare să adauge o povară suplimentară. Iuliana Constantinescu consideră că măsura nu este necesară și atrage atenția asupra drepturilor elevilor, care nu pot fi forțați să poarte uniforme.
„Consider că nu este o măsură necesară. Obligativitatea purtării uniforme nu poate fi instituită. Știm cu toții că elevii au drepturi și că ei nu pot fi obligați să poarte uniforma și chiar dacă școlile obligă la un un anumit cod vestimentar, elevii nu pot fi sancționați pentru că nu respectă acel cod vestimentar” a spus președintele asociației de părinți de la Liceul Teoretic Lucian Blaga, potrivit Antena 3.
În plus, Iuliana Constantinescu subliniază ambiguitatea în ceea ce privește finanțarea uniformelor.
„Iar propunerea legislativă, așa cum a fost formulată, este o obligativitate relativă, dacă pot să mă exprim așa, pentru că ar însemna ca doar școlile care își doresc pot impune purtarea acestei uniforme ca obligativitate.
În plus, mai e finanțarea despre care nu ni se spune în mod clar de unde ar trebui să vină, ci doar că anumite autorități locale sau centrale ar putea finanța cheltuielile cu aceste uniforme, doar pot, deci nu vor fi obligate să le și suporte”, explică ea.
Finanțarea este, de fapt, un punct important al acestei discuții. Într-un sistem educațional care se confruntă deja cu lipsuri financiare, introducerea unor cheltuieli suplimentare pentru uniforme pare dificil de justificat.
„Așadar, mi se pare că e așa puțin ca nuca în perete această inițiativă legislativă, în condițiile în care învățământul e subfinanțat de foarte mulți ani, în condițiile în care avem foarte multe nevoi la nivel de sistem și nu purtarea uniforme este o măsură care să ducă la o bună desfășurare a cursurilor, așa cum cel care a propus această modificare a legii a scris în textul de propunere legislativă”, susține Iuliana Constantinescu.
Fostul președinte al Federației Părinților din România, Iulian Cristache, a comentat subiectul pe Facebook, ridicând mai multe întrebări și îndoieli legate de această inițiativă.
„Deși uniforma poate fi reglementată de fiecare U.Î. (n.r. - unitate de învățământ), înțeleg că e un nou proiect care, cumva, impune. Le-am terminat pe toate cele necesare și ne cramponăm de uniformă”, a scris Cristache, subliniind că există alte priorități mai urgente în sistemul educațional românesc.
Cristache a continuat, comparând situația din România cu cea din Coreea de Nord, sugerând că uniformele ar duce la o aliniere forțată a elevilor.
„Dacă la U.B. poți purta orice `uniformă`, acum elevii trebuie să fie aliniați precum în Coreea de Nord”, a comentat el, evidențiind astfel percepția de restricționare a libertății individuale.
Unul dintre principalele argumente aduse de Cristache se referă la dificultatea de a impune efectiv această măsură.
„Așadar: 1.Ori nu știm în ce ne băgăm și o să vă convingeți că nu se va purta și va ieși scandal cu elevii care nu vor purta și cărora nu ai ce să le faci, ești obligat să-i accepți în școală”, a subliniat fostul președinte al Federației Părinților, anticipând o rezistență considerabilă din partea elevilor și dificultăți în aplicarea sancțiunilor.
Un alt aspect controversat adus în discuție de Cristache este posibilitatea ca această inițiativă să fie motivată de interese financiare ascunse.
„2. Ori... se pregătește vreo șpagă națională, cu niște firme ale unor smecherași din Parlament. Să mă iertați...”, a sugerat el, ridicând astfel suspiciuni de corupție și interese financiare în spatele proiectului de lege.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...
Decizia de a trimite un copil...
Mulți dintre noi s-au simțit...
De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...
Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...