Propunerea „uniforme obligatorii în școli” stârnește indignare printre părinți: „Va ieși scandal” / „E ca nuca în perete această inițiativă”
Data publicării:
Un proiect de lege recent a propus obligativitatea uniformelor școlare, stârnind un val de discuții și controverse în rândul părinților, profesorilor și elevilor. 

Președintele asociației de părinți de la Liceul Teoretic Lucian Blaga, Iuliana Constantinescu, și-a exprimat opinia cu privire la această propunere, subliniind mai multe puncte esențiale.

În contextul în care educația din România se confruntă cu numeroase provocări, ideea introducerii uniformelor școlare obligatorii pare să adauge o povară suplimentară. Iuliana Constantinescu consideră că măsura nu este necesară și atrage atenția asupra drepturilor elevilor, care nu pot fi forțați să poarte uniforme.

„Consider că nu este o măsură necesară. Obligativitatea purtării uniforme nu poate fi instituită. Știm cu toții că elevii au drepturi și că ei nu pot fi obligați să poarte uniforma și chiar dacă școlile obligă la un un anumit cod vestimentar, elevii nu pot fi sancționați pentru că nu respectă acel cod vestimentar” a spus președintele asociației de părinți de la Liceul Teoretic Lucian Blaga, potrivit Antena 3.

Citește și Școlile ar putea impune uniforma obligatorie și ar urma să fie oferită gratuit elevilor. Proiect nou de modificare a Legii educației Iohannis - Deca

Iuliana Constantinescu: „Mai e finanțarea despre care nu ni se spune în mod clar de unde ar trebui să vină”

În plus, Iuliana Constantinescu subliniază ambiguitatea în ceea ce privește finanțarea uniformelor. 

„Iar propunerea legislativă, așa cum a fost formulată, este o obligativitate relativă, dacă pot să mă exprim așa, pentru că ar însemna ca doar școlile care își doresc pot impune purtarea acestei uniforme ca obligativitate.

În plus, mai e finanțarea despre care nu ni se spune în mod clar de unde ar trebui să vină, ci doar că anumite autorități locale sau centrale ar putea finanța cheltuielile cu aceste uniforme, doar pot, deci nu vor fi obligate să le și suporte”, explică ea.

„Mi se pare că e așa puțin ca nuca în perete această inițiativă legislativă”

Finanțarea este, de fapt, un punct important al acestei discuții. Într-un sistem educațional care se confruntă deja cu lipsuri financiare, introducerea unor cheltuieli suplimentare pentru uniforme pare dificil de justificat.

„Așadar, mi se pare că e așa puțin ca nuca în perete această inițiativă legislativă, în condițiile în care învățământul e subfinanțat de foarte mulți ani, în condițiile în care avem foarte multe nevoi la nivel de sistem și nu purtarea uniforme este o măsură care să ducă la o bună desfășurare a cursurilor, așa cum cel care a propus această modificare a legii a scris în textul de propunere legislativă”, susține Iuliana Constantinescu.

Fostul președinte al Federației Părinților din România: „Le-am terminat pe toate cele necesare și ne cramponăm de uniformă”

Fostul președinte al Federației Părinților din România, Iulian Cristache, a comentat subiectul pe Facebook, ridicând mai multe întrebări și îndoieli legate de această inițiativă.

„Deși uniforma poate fi reglementată de fiecare U.Î. (n.r. - unitate de învățământ), înțeleg că e un nou proiect care, cumva, impune. Le-am terminat pe toate cele necesare și ne cramponăm de uniformă”, a scris Cristache, subliniind că există alte priorități mai urgente în sistemul educațional românesc.

Cristache a continuat, comparând situația din România cu cea din Coreea de Nord, sugerând că uniformele ar duce la o aliniere forțată a elevilor.

„Dacă la U.B. poți purta orice `uniformă`, acum elevii trebuie să fie aliniați precum în Coreea de Nord”, a comentat el, evidențiind astfel percepția de restricționare a libertății individuale.

Iulian Cristache: „Va ieși scandal cu elevii care nu vor purta și cărora nu ai ce să le faci”

Unul dintre principalele argumente aduse de Cristache se referă la dificultatea de a impune efectiv această măsură.

„Așadar: 1.Ori nu știm în ce ne băgăm și o să vă convingeți că nu se va purta și va ieși scandal cu elevii care nu vor purta și cărora nu ai ce să le faci, ești obligat să-i accepți în școală”, a subliniat fostul președinte al Federației Părinților, anticipând o rezistență considerabilă din partea elevilor și dificultăți în aplicarea sancțiunilor.

Un alt aspect controversat adus în discuție de Cristache este posibilitatea ca această inițiativă să fie motivată de interese financiare ascunse.

„2. Ori... se pregătește vreo șpagă națională, cu niște firme ale unor smecherași din Parlament. Să mă iertați...”, a sugerat el, ridicând astfel suspiciuni de corupție și interese financiare în spatele proiectului de lege.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog / FOTO: freepik.com @EmilyStock

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Foto: Freepik @freepick

Acesta este intervalul orar în care un copil NU ar trebui să își facă temele: Cum să eviți suprasolicitarea și lipsa de concentrare

pixel