„Protejăm sănătatea copiilor!” Țara care a restricționat complet accesul pe TikTok
Data actualizării:
Data publicării:
TikTok, una dintre cele mai populare platforme de socializare din lume, a fost întreruptă într-o țară.

Este vorba despre Kirghizstan, în urma unei solicitări din partea serviciilor de securitate locale. În această ţară din Asia Centrală, accesul la aplicaţie a fost blocat joi, iar utilizatorii sunt întâmpinaţi cu un mesaj enigmatic pe ecranul lor: „Unable to load, please try again”.

Această mişcare a fost justificată de autorităţi ca fiind necesară pentru „protejarea sănătăţii copiilor”, notează Observator. Cu toate acestea, motivele precise ale acestei interdicţii nu au fost clar explicate publicului.

Jurnaliştii AFP au observat că fiecare încercare de conectare la TikTok din Kirghizstan se soldează cu acelaşi rezultat: o interfaţă neagră şi mesajul de eroare.

Kirghizstanul, cu o populaţie de aproximativ şapte milioane de locuitori, este o ţară vecină cu China, iar această decizie poate fi văzută ca un exemplu al influenţei pe care Beijingul o exercită în regiune.

Accesul pe platforma TikTok a fost complet restricționat

Accesul pe platforma TikTok a fost complet restricționat în Kirghizstan, o decizie anunțată marți de către Ministerul pentru Afaceri Digitale al țării. Potrivit comunicatului oficial, ministerul a informat operatorii de telecomunicații despre necesitatea de a bloca accesul la TikTok, pe baza unei decizii a serviciilor de securitate cunoscute sub acronimul GKNB, aflate sub conducerea lui Kamchybek Tashiev.

Motivul invocat pentru această restricționare drastică a accesului la populara rețea de socializare, deținută de grupul chinez ByteDance, a fost nerespectarea unui articol de lege care vizează „măsurile de prevenire a prejudiciilor aduse sănătății copiilor și dezvoltării lor fizice, intelectuale, mentale, spirituale și morale”.

Organizația neguvernamentală Reporters Sans Frontieres (RSF) și-a exprimat îngrijorarea față de această decizie, considerând-o o restricționare a dreptului la informare sub pretextul protejării minorilor. RSF a cerut guvernului să ridice această blocare și să stabilească un cadru juridic clar pentru reglementarea platformelor online.

Această interdicție vine într-un context în care autoritățile din Kirghizstan au fost acuzate de către organizații neguvernamentale că își restrâng libertatea de exprimare și opresc opoziția politică. În ultimele luni, Kirghizstanul a adoptat o serie de măsuri restrictive, inclusiv arestarea mai multor jurnaliști, suspendarea instituțiilor media private și adoptarea unei legi similare cu cea rusă privind „agenții străini”, consolidând astfel controlul guvernului asupra organizațiilor neguvernamentale.

TikTok, cu peste un miliard de utilizatori activi în întreaga lume, se confruntă deja cu restricții tot mai mari în Occident.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel