Psiholog format la Harvard: Afirmații pe care cuplurile sănătoase NU le spun niciodată
Data publicării:
În relațiile romantice funcționale este sănătos din punct de vedere psihologic să simți un sentiment profund de apartenență și atașament. Însă, potrivit specialiștilor, atunci când devii dependent de o altă persoană pentru a ne simți întregi, vindecați și în siguranță nu este doar dăunător pentru bunăstarea noastră - ci poate deteriora relațiile în timp.

Un psiholog format la Harvad ne spune care sunt afirmațiile pe care cuplurile sănătoase nu și spun niciodată.

Acest comportament este adesea denumit în cercurile de sănătate mintală drept codependență. Persoanele aflate în relații de codependență dezvoltă un devotament puternic și nesănătos față de partenerul lor, adesea în detrimentul propriilor nevoi, deoarece identitatea lor se învârte în jurul îngrijirii și obținerii aprobării din partea celeilalte persoane. 

În calitate de psiholog format la Harvard, care lucrează frecvent cu clienți cu probleme relaționale, Dr. Cortney S. Warren, spune că relațiile sănătoase de toate tipurile necesită încredere, vulnerabilitate și un anumit grad de interdependență, mai degrabă decât codependență. 

Citește și „Țara în care tinerii fug de căsătorie din cauza viitorului nesigur”

În esența sa, interdependența este o înțelegere a faptului că relațiile sunt o colaborare.

Semnele distinctive ale interdependenței sunt sprijinul reciproc, luarea în comun a deciziilor, limitele sănătoase și onorarea individualității celuilalt, potrivit CNBC.com.

Iată afirmațiile pe care cuplurile sănătoase și interdependente nu le spun niciodată

Sursa foto: freepik.com@prostooleh

„Nu am nevoie de nimic”

Persoanele care sunt codependente în relații încearcă adesea să ascundă, să ignore sau să nege propriile experiențe interne, concentrându-și toată energia pe a fi acolo pentru cealaltă persoană.

Mai poți citi și „Cele trei reguli nescrise pe care să le ai cu partenerul tău pentru a evita certurile stupide care strică relația”

Acest comportament de sacrificiu de sine este adesea parte a unei încercări inconștiente de a obține o măsură de control asupra unei situații. Dar cu toții avem nevoi.

Scopul interdependenței este ca nevoile, dorințele, visele și dorințele ambilor parteneri să fie onorate, susținute și apreciate și nimeni să nu-i ceară celuilalt să dea prea mult din sine.

Sursa foto: freepik.com@drobotdean

„Totul este bine”

Codependența este, în cele din urmă, o nevoie de a menține o relație cu orice preț, deoarece bunăstarea și sentimentul de siguranță al unei persoane se bazează pe acea relație.

Vezi și „10 reguli de aur pentru a fi un soț perfect”

Ca atare, persoanele aflate în relații de codependență tind să evite conflictele ori de câte ori este posibil. Dacă acesta apare, în loc să își comunice gândurile, sentimentele sau perspectiva, este probabil să fie pasiv agresive sau să pară detașate.

Cuplurile interdependente vor împărtăși ceea ce simt, ceea ce își doresc, iar apoi vor asculta răspunsul partenerului. Ei știu că această practică va construi o legătură mai puternică, chiar și atunci când nu sunt de acord, potrivit specialitului.

„Nu pot să-ți spun „nu”

Persoanele aflate în relații de codependență au adesea dificultăți în a spune „nu” sau în a stabili limite sănătoase, deoarece satisfacerea nevoilor celorlalți este mai importantă decât îngrijirea propriilor nevoi. 

Teama de respingere sau de ridiculizare îi determină să facă ceea ce vor ceilalți chiar și atunci când este incomod, dificil, permite un comportament rău sau reprezintă o încălcare a valorilor lor personale.

Sursa foto: freepik.com@marymarkevich

Cu toate acestea, persoanele aflate în relații de interdependență înțeleg că pot spune „nu” și pot stabili limite fără teama de represalii. Ei pot recunoaște ceea ce dorește cealaltă persoană într-un mod respectuos și au libertatea de a spune „nu” în mod autentic.  

 „Sentimentele mele nu sunt atât de importante”

De asemenea, persoanele care se află în relații de codependență sunt puternic influențate de feedback-ul celorlalți, astfel încât este probabil să fie confuze sau nesigure în legătură cu adevăratele lor emoții. Este posibil să minimizeze, să nege sau să modifice ceea ce simt cu adevărat într-un efort de a menține relația.

Este normal pentru oricare dintre noi să nu fim siguri de ceea ce simțim uneori. Cu toate acestea, persoanele din relațiile interdependente se străduiesc să înțeleagă, să proceseze și să exploreze intern adevăratele lor emoții și apoi să le împărtășească cu sinceritate. 

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel