Cele cinci motive pentru care pediatrii recomandă copiilor să meargă pe jos la școală! Ce riscuri își asumă părinții care ignoră acest obicei?
Într-o societate în care cerințele și așteptările față de copii sunt tot mai mari, psihologul Radu Leca subliniază rolul părinților în modelarea comportamentului copiilor și dezvoltarea încrederii de sine.
În opinia psihologului, este eronat ca părinții să aștepte de la copii să se joace singuri sau să socializeze fără ca aceștia să le arate cum. Mulți părinți se întreabă de ce copilul lor nu socializează, însă uită că un copil învață cel mai bine din exemplele oferite de părinți.
„Am văzut mulți părinți care spun: de ce nu se joacă copilul? Păi i-a arătat cum se joacă? Tu te-ai jucat cu copilul?” explică Leca.
”Ca să gândească el are NU are nevoie de alter ego al tău. Ca el să poată gândi are nevoie de tine să-i explici cum să gândească. Am văzut mulți părinți care spun de ce nu se joacă copilul?
Păi i-a arătat cum se joacă? Tu te-ai jucat cu copilul? Cum poți să aștepți și să ai așteptări de la copilul tău să se joace, dacă tu nu i-ai arătat cum se joacă. Copilul meu merge în parc și stă și nu mu vorbește, nu interacționează. Dar tu te duci să vorbești cu părinții ceilalți? Când el pleacă de lângă tine, tu ce faci: Robert, Robert, Robert Robert, Robeeeert! Nu, nu-l strigi pe Robert. Lasă-l în pace! Îl vezi? Da! Ok. Uită-te la el, nu-l face de râs.
Cu cât glasul tău va fi mai pițigăiat, cu cât vei urla mai tare, isteric în parc, cu cât vei țipa la el, cu cât vei încerca să nu vorbești cu celelalte persoane din jur, cu cât vei fi mai antisocială, cum crezi că o să fie copilul tău? Va fi ca tine!”, a subliniat Radu Leca.
Foto: Freepik @bristekjegor
În viziunea psihologului, educația pentru independență și responsabilitate începe din școală, acolo unde copilul trebuie să fie instruit în spiritul ordinii și îngrijirii personale. „Bărbatul adevărat începe din școală,” susține Radu Leca, sugerând că un copil trebuie să fie învățat să își respecte imaginea, să fie curat și îngrijit, să își asume responsabilitățile de la o vârstă fragedă.
”După care, mergi pe ideea de școală. Bărbatul adevărat începe din școală. Cum se îmbracă, cum miroase, dă-l cu deodorant, schimbă-i chiloții, spală-l să aibă haine curate, să aibă temele îngrijite, să aibă sacul nemurdar. Trimite-l la școală. Nu-l aștepta în fața școlii, nu-l duce până la școală. Lasă-l să se descurce. Lasă-l să fie responsabil.
”Deci, cel mai important lucru pentru tine ca părinte este să-ți desăvârșești pregătirea fiind un părinte normal și asumat, în așa fel încât copilul să vadă că nu urli, că nu ești isteric, că nu etichetezi, că nu înjuri structurile de autoritate”, a spus psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie, moderată de Ramona A. Dumitru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Decizia de a trimite un copil...
Mulți dintre noi s-au simțit...
De obicei asociem astmul cu dificultăți de respirație și utilizarea...
Amigdalele palatine sunt structuri de țesut limfatic...