Psihologii trag un semnal de alarmă despre TikTok: pericolele provocărilor pentru minori
Data publicării:
Utilizarea TikTok-ului este extrem de răspândită în rândul adolescenților. 

Conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Pompeu Fabra și Universitatea Oberta din Catalonia (UOC), 20% dintre adolescenți petrec mai mult de două ore pe zi pe această rețea socială, în timp ce 35% dintre ei acordă o oră și jumătate în fiecare zi.

Fetele tind să petreacă mai mult timp pe platformă, în timp ce băieții au un consum digital mai scurt. În ceea ce privește tipurile de conținut populare, studiul indică faptul că adolescenții preferă videoclipuri umoristice, muzică, știri cu influenceri și streameri, dar și dansuri și piese cu sincronizare labială.

Citește și O țară interzice TikTok pentru un an! Ce a determinat Guvernul să ia această măsură

De asemenea, diferențele de gen sunt evidente, băieții fiind mai atrași de jocuri video și sport profesional, în timp ce fetele se interesează de frumusețe, modă, călătorii, timp liber și subiecte legate de sănătate și bunăstare.

Totodată, TikTok este bine cunoscut pentru „provocările” care devin virale și care sunt adesea urmate de minori, fără conștientizarea riscurilor pe care le implică.

Despre aceste provocări și impactul lor psihologic au cercetat membrii Diviziei de Psihiatrie Infantilă și Adolescență de la Centrul de Științe ale Sănătății al Universității din Tennessee, Statele Unite.

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Provocările periculoase de pe TikTok pot avea consecințe fatale. Cercetătorii din Statele Unite atrag atenția asupra unui număr tot mai mare de cazuri în care copii și adolescenți au fost aproape să moară din cauza unor astfel de provocări.

Un punct important pe care îl subliniază este diferența dintre leziunile accidentale (care, deși pot fi fatale, nu sunt intenționate) și tentativele de suicid.

Pe lângă riscurile medicale, copiii și adolescenții care participă la cele mai periculoase provocări de pe TikTok se pot confrunta și cu probleme de sănătate mentală, fiind expuși la traume semnificative în urma acestor experiențe.

Citește și „Superman Challenge”, provocarea de pe TikTok care a băgat 20 de copii în spital într-o singură zi

Experții subliniază, de asemenea, că în aceste provocări participă tot felul de minori, fără ca vârsta, sexul, nivelul socio-economic sau tipul de studii să fie factori discriminanți.

„Superman Challange” - o provocare periculoasă!

Mai mult de 20 de pacienți au fost transportați într-o singură zi la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București, având fracturi și traumatisme grave din cauza unei provocări pe TikTok, denumită „Superman Challenge”, conform News.ro.

Conform declarațiilor managerului spitalului, Alexandru Ulici, fenomenul s-a agravat rapid începând de vineri, astfel că într-o singură zi au fost internați 20 de copii cu fracturi și traumatisme grave.

Doi dintre aceștia au avut nevoie deja de intervenție chirurgicală pentru fracturi complexe la humerus și antebraț.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel