7 lucruri pe care părinții copiilor rezilienți le fac întotdeauna, potrivit unui profesor de psihologie și expert în dezvoltarea copilului
Într-o discuție din cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc a pus o întrebare care ne frământă pe mulți: „Cum putem noi, mamele, să fim modele sănătoase pentru copiii noștri, mai ales în ceea ce privește exprimarea emoțiilor și nevoilor, pentru că noi nu prea știm să le exprimăm cum trebuie”.
Răspunsul psihologului și profesorului universitar Daniela Gavankar ne-a deschis ochii asupra unui adevăr esențial: pentru a ne ajuta copiii, trebuie să învățăm mai întâi să ne ajutăm pe noi înșine.
„Este normal că nu știm, pentru că am trăit vremurile pe care le-am trăit. Cu noi mamele nu au vorbit în termeni de emoții, pentru că nici mamele lor n-au vorbit cu ele în acești termeni și în niciun caz bunicele și în niciun caz străbunicele. Și atunci nouă nu ne este la îndemână să facem asta”, explică Daniela Gavankar la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Dar lucrurile nu trebuie să rămână așa. Putem învăța, putem exersa, putem rupe acest lanț al tăcerii emoționale.
SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions
„Dacă începem ușor să exersăm limbajul iubirii, să exersăm limbajul emoțiilor, atunci cu siguranță vom reuși!” spune psihologul.
Un prim pas este lucrul cu sine. Cei care trec printr-un demers terapeutic învață să-și descopere copilul interior și să-l iubească.
„Cei care trec printr-un demers terapeutic, de exemplu, învață să-și descopere copilul interior și învață să-l iubească. În momentul în care înveți să-ți iubești copilul interior, atunci înveți să-ți iubești cu adevărat și copilul tău”, explică specialista.
„Fiecare om a avut în viața lui de copil situații de vulnerabilitate. Ai luat o notă mică și te-a certat cineva. În momentul în care tu primești, ca și copil, de la ceilalți ceartă, jigniri, agresivitate și le trăiești, le duci așa, îți creezi niște scuturi și supraviețuiești, am supraviețuit cu toții”, explică Daniela Gavankar.
„Dar acum, într-un demers terapeutic, terapeutul te învață să-ți spui tu ție ce n-ai auzit niciodată de la adulții din viața ta.
Ce are nevoie să audă un copil când ia o notă mică? «Ești ok, sunt aici cu tine să te ajut. O să fiu lângă tine să te ajut să poți să iei o notă mai mare. Te iubesc orice ar fi. Hai să vedem ce s-a întâmplat, ce a determinat nota asta mică, ce nu înțelegi?» Să îl iei în brațe pe copil, să-i oferi confort, pentru că mai mai întâi de faptul că te-ai supărat tu ca adult este supărat și el. Niciun copil nu vrea să ia o notă mică”, mai spune specialista.
SURSA FOTO: freepik.com @simonapilolla
„Și atunci, în momentul în care tu vei învăța să dai confort copilului tău interior, vei învăța să-ți dai confort ție și vei învăța să-i dai confort copilului tău. Învățând să vorbești cu tine, vei putea să înveți cum să vorbești cu copilul tău din adevărata vulnerabilitate”, spune psihologul Gavankar.
„Când tu vei putea să-ți spui ție, copilului tău interior care a fost certat că a luat o notă mică, «eu te iubesc, eu sunt aici alături de tine, orice ar fi, te susțin și te ajut să iei o notă mai mare data viitoare! Eu eu sunt aici, eu sunt stâlpul tău, sunt mama ta, vreau să te încurajez și să te ajut în ce ai tu nevoie să iei o notă mai bună.
Dacă se poate și dacă nu se poate, tu tot al meu ești și tot te iubesc», atunci discursul ăsta pe care tu ți-l dai ție vei putea să-l dai și copilului tău!
Și n-o să mai alergi să fii disperată că a luat copilul 8 la școală, pentru că înțelegându-te pe tine, îl vei înțelege și pe el”, conchide specialista.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum să lucrezi inteligența...
Dr. Mihai Craiu, medic primar...