Ce să oferi bunicilor de Crăciun când spun că nu au nevoie de nimic? 8 idei originale și speciale
Chiar și atunci când sunt bune, notele școlare pot provoca o mare anxietate copiilor. Unora începe să le fie frică, dar sunt și copii care se simt mult mai relaxați, iar reacția părinților la deschiderea carnetelor de note joacă un rol important în acest sens, explică psihologul dr. Martha, potrivit parents.fr.
„Carnetele de note nu ar trebui să fie înfricoșătoare. Să schimbăm narațiunea în jurul notelor școlare. În loc să le privim ca pe un scor al copilului tău, ele pot fi o invitație utilă pentru a sărbători progresul copilului și o oportunitate de a oferi sprijin continuu”, spune dr. Martha.
Este important să abordăm aceste momente cu calm și înțelegere, concentrându-ne pe evoluția și eforturile copilului, nu doar pe rezultatele obținute. În acest fel, putem transforma carnetul de note într-un instrument de încurajare și motivare, sprijinindu-ne copiii să se dezvolte armonios și să-și atingă potențialul maxim.
Pentru a reacționa cel mai bine atunci când vezi carnetul de note și a face din acesta un mijloc de încurajare, mai degrabă decât un subiect care dăunează stimei de sine a copilului tău, psihologul sugerează adoptarea a patru comportamente cheie.
SURSA FOTO: freepik.com @gpointstudio
„Întreabă-ți copilul ce crede că a mers bine, ce i-a plăcut, cu cine îi place să petreacă timpul, etc. Întreabă-l ce a fost dificil, enervant sau supărător. Va fi ceva diferit pe viitor?” sugerează psihologul.
Înțelegerea drumului parcurs de copilul tău și a modului în care a trăit experiențele sale îți va permite să știi cum îl poți ajuta în viitor. De asemenea, îi permite să se simtă iubit și în siguranță, știind că opiniile și sentimentele sale contează.
Ideea este rămâi pozitiv și optimist. De exemplu, acolo unde anumite note par mici, psihologul sugerează să subliniezi că copilul va continua să evolueze și că va putea conta pe ajutorul tău pentru asta. Această abordare poate transforma un potențial punct sensibil într-o oportunitate de creștere și învățare.
„Felicită-l unde este cazul și întreabă-l cum ar dori să sărbătorească”, spune dr. Martha.
Într-adevăr, școala poate fi o adevărată povară pentru copii. Ei trebuie să gestioneze relațiile atât cu colegii, cât și cu profesorii, să dobândească cunoștințe și să își îndeplinească responsabilitățile legate de teme.
Aceste sarcini nu sunt întotdeauna ușor de abordat și necesită mult efort. Prin sărbătorirea progresului lor, le arăți că munca lor este apreciată și că fiecare pas înainte contează.
„Realizările copilului tău nu sunt o reflectare directă a modului tău parental și nu îți aparțin”, explică psihologul.
Într-adevăr, nu totul rezonează cu modul în care îți educi copilul. Copilul face alegeri și are dreptul să întâmpine dificultăți. A fi prezent și a înțelege rămâne cel mai bun mod de a-l ajuta, oferindu-i sprijinul de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta armonios.
Adoptând aceste comportamente, vei transforma raportul școlar într-un instrument valoros de sprijin și încurajare pentru copilul tău, contribuind astfel la dezvoltarea unei stime de sine sănătoase și a unei atitudini pozitive față de învățare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...
Potrivit unui sondaj, unul din...
Cum păstrează părinții relații...