Regresia adaptării. Petruț Rizea: „E des întâlnită, mai ales la elevii de clasă pregătitoare. E ceva normal, însă devine anormal din ACEST punct” / VIDEO
Data publicării:
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef la ParintisiPitici.ro, a discutat cu Petruț Rizea, învățător și psiholog, despre fenomenul regresiei adaptării la copiii care încep grădinița sau școala. 

Discuția a pornit de la o experiență personală a moderatoarei: „îmi amintesc că anul trecut, când copilul meu a început clasa pregătitoare, mie mi s-a părut că s-a adaptat perfect cu noiii colegi, cu doamna învățătoare. Mergea cu drag la școală, era zilnic fericit că și-a mai făcut un prieten nou, că s-a mai jucat în pauză cu un coleg nou. Dar, pe la mijlocul lunii octombrie, a început în fiecare dimineață să plângă că nu mai vrea la școală. Credeam că s-a întâmplat ceva acolo, am investigat, dar nu era nimic. Am aflat apoi că există această `regresie a adaptării`, cum o denumesc specialiștii. Ce se întâmplă, de fapt?”

Petruț Rizea a explicat că acest fenomen este destul de comun. 

„Regresia la adaptare sau regresia adaptării e o problemă destul de dezbătută. Regres înseamnă întoarcere. Practic, tu evoluezi din punctul A până în punctul B și în momentul în care te lovești de o situație tensionată, de o supărare, de un conflict, de o neputință, de o neplăcere, tendința psihicului nostru este să regreseze, a explicat învățătorul la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

De ce?

„Pentru că acesta e mecanismul prin care se apără. Crede că dacă regresează nu se va mai lovi de acele obstacole când ideea e tocmai să mergi înainte ca să le depășești.

E des întâlnită această regresie, mai ales la copiii de clasă pregătitoare, dar nu e neapărat o regulă.

Mulți părinți se întrebă de ce nu a avut nimic la începutul anului? Păi, la început e acaparat de acea stare expectativă, adică acea stare de așteptare. El așteaptă, el e interesat, e copleșit de emoții, și pozitive, și negative. Nu are timp să dea curs acestei regresii, nu are timp să se lovească cu diverși triggeri, cu o ceartă cu colegul, cu un `mi-a furat pixul`, cu un `mi-a spus că sunt urâtă` ș.a.m.d. Adică, lucruri care se întâmplă între colegi și mici certuri, conflicte care declanșează acest regres”, a mai subliniat Petruț Rizea.

Citește și Cea mai mare teamă a copiilor la început de an școlar. Ce ar trebui să le spună părinții și profesorii? Petruț Rizea: „E o strategie aici!” / VIDEO

Și adulții pot experimenta regresia adaptării

Regresia adaptării nu este un fenomen rezervat doar copiilor. Rizea a menționat că și adulții pot experimenta regresia în momentul schimbării locului de muncă: Regresia la adaptare e întâlnită și la adulți. Adulții care, spre exemplu, își schimbă locul de muncă, în cultura organizațională vorbind.

Primul contact cu locul de muncă e întotdeauna wow, e efectul de prima dată. Ești impresionat, ai sentimente mixate, ai tot felul de idei, tot felul de gânduri și nu ai timp să te gândești la obstacolele pe care le vei întâmpina”.

Petruț Rizea: „Devine anormal în momentul în care acaparează viața copilului”

SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Petruț Rizea, învățător și psiholog, a explicat că fenomenul regresiei adaptării este un proces natural în dezvoltarea copiilor, dar a subliniat că părinții trebuie să fie atenți la durata și intensitatea acestuia.

„E ceva normal, trebuie să-l privim ca fiind ceva normal. Devine anormal în momentul în care el acaparează viața copilului, adică el e în permanență în starea de regres, în starea de evitare, evită să-și facă prieteni noi, evită să facă față provocărilor, evită contextele provocatoare, contextele care să-l stimuleze. Atunci trebuie să intervenim și trebuie să vedem ce e de făcut”, a mai spus Rizea.

Învățătorul a mai explicat că regresia adaptării apare atunci când copilul intră într-o rutină și se confruntă cu primele obstacole: „regresul adaptării se întâmplă în momentul în care copilul intră într-o rutină și în această rutină e inevitabil să nu se lovească de diverse obstacole și asta declanșează, de fapt, regresia”.

Vezi și Cât îl încărcăm pe copil cu activități, cu teme și cât îl lăsăm liber, să se joace? Avertismentul lui Petruț Rizea: „ASTA doar amână un dezastru inevitabil!” / VIDEO

„Ca părinte, e important să monitorizezi!”

Psihologul a subliniat importanța monitorizării atente a comportamentului copilului. Ca părinte, e important să monitorizezi! Din punctul meu de vedere, să monitorizezi viața lui socială, să vezi cât de mult e implicat în relațiile cu ceilalți, să vezi cât de ușor își face prieteni, să vezi dacă e interesat să se angajeze în activități care nu țin neapărat strict de cursurile de la școală. Adică, dacă vezi acel impuls al lui natural de a fi curios, de a vrea să facă lucruri.

În momentul în care acesta lipsește pe o perioadă mai lungă de timp, ne punem niște semne de întrebare”.

În unele cazuri, fenomenul trece de la sine, însă Rizea a avertizat că, indiferent de calea pe care o urmează, copilul va fi împins să evolueze și să se adapteze.

„Uneori trece de la sine. Sunt două căi: e calea de unde a plecat și calea în care trebuie să ajungă. El nu se poate învârti la nesfârșit între cele două și la un moment dat va fi impulsionat și împins, chiar dacă el nu-și dorește să se ducă mai departe, să evolueze, să se adapteze. Că o fac cu sentimente mai bune sau mai puțin bune. Asta depinde de situații și de context”, a concluzionat Petruț Rizea.

Citește și Petruț Rizea, despre pericolele „camerei de detenție”: „E o măsură bună! Eu țin cu sistemul, dar, în același timp, nu pot să nu-i văd și defectele”

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

5 lucruri pe care copiii noștri le pot face în fiecare zi pentru a le spori dezvoltarea intelectuală / FOTO: freepik.com @EyeEm

5 lucruri pe care copiii noștri le pot face în fiecare zi pentru a le spori dezvoltarea intelectuală

Cea mai mare greșeală pe care o fac părinții care își doresc „să le fie bine copiilor”, dar ajung să îi crească „fragili” mental, potrivit unui celebru psihiatru / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cea mai mare greșeală pe care o fac părinții care își doresc „să le fie bine copiilor”, dar ajung să îi crească „fragili” mental, potrivit unui celebru psihiatru

pixel