Reguli noi pentru organizarea olimpiadelor școlare
Data publicării:
Noile reguli pentru organizarea olimpiadelor și altor competiții școlare 2025, finanțarea lor și acordarea de premii elevilor, profesorilor și școlilor, sunt încă neaprobate. 

Ministerul Educației și-a stabilit termenul de 1 august, dar pe care îl încalcă.

Guvernul a inclus hotărârea de guvern (HG) pentru aceste norme în calendarul actualizat de acte normative pe care să le aprobe până la finalul lunii, potrivit Edupedu.ro.

Mai exact, întârzie cu o săptămână Hotărârea de Guvern privind aprobarea Normelor metodologice privind organizarea și desfășurarea olimpiadelor, a competițiilor școlare, extrașcolare și extracurriculare, a taberelor de profil, a simpozioanelor și a altor activități specifice, cuantumul stimulentelor financiare acordate profesorilor care i-au pregătit și unităților școlare de proveniență a premianților.

Citește și „Orele suplimentare pentru profesori se compensează prin ore libere plătite”

Hotărârea de Guvern, așa cum este denumită, ar urma să preia și regulile de organizare a competițiilor școlare, pe lângă reglementarea modului în care sunt alocate fondurile de organizare a acestora și pentru premierea elevilor, profesorilor și școlilor de proveniență ale lor.

Noile reguli pentru olimpiadele școlare, alte competiții dedicate elevilor, simpozioane și tabere de profil sunt prevăzute de legea învățământului preuniversitar 198/2023. Iată ce scrie la alineatul 1 de la articolul 113:

„Pentru sprijinirea elevilor capabili de performanţe înalte, Ministerul Educaţiei organizează olimpiade, competiţii şcolare, extraşcolare şi extracurriculare, tabere de profil, simpozioane şi alte activităţi specifice şi poate acorda burse şi alte forme de sprijin material şi financiar. Normele metodologice (..) se aprobă prin hotărâre a Guvernului”.

Citește și „Noi reguli pentru elevi. Aceștia vor putea fi sancționați cu suspendarea pe o durată limitată de timp”

Deși primul termen de aprobare a HG era stabilit pentru 1 aprilie 2024, după cum se arată în primul calendar de implementare a legislației subsecvente legilor educației, Ministerul Educației l-a amânat pentru 1 august, termen pe care îl încalcă cu cel puțin deja o săptămână.

Guvernul estimează că în august această HG va fi aprobată, deși nu a fost pusă în consultare publică până acum. Iată estimarea din Planul Anual de Lucru al Guvernului (PALG) 2024, actualizat recent de Executiv:

în prezent, există HG 536/2016 care aprobă normele metodologice privind cheltuielile cu organizarea și desfășurarea competițiilor școlare, extrașcolare și extracurriculare, cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor premiați și unităților școlare de proveniență a premianților.

Acum aproape un an a existat un proiect de HG de modificare a HG 536/2016 astfel încât studenții și cercetătorii care pregătesc elevi olimpici internațional să poată primi și ei premii în bani, în funcție de medaliile câștigate, însă proiectul ar fi fost abandonat.

În prezent, organizarea și desfășurarea olimpiadelor sunt reglementate de metodologia-cadru aprobată prin ordinul de ministru al educației nr. 3.035/2012, modificat și completat în mai multe rânduri.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel