Revolta părinților musulmani din Franța, după ce Emmanuel Macron a interzis abaya în școli: „Nu există loc pentru însemne religioase aici”
Data publicării:
Începutul anului şcolar în Franţa a fost marcat de un scandal legat de interzicerea veşmintelor tradiţionale musulmane, cunoscut sub numele de abaya, în şcoli. 

Sute de eleve din comunitatea musulmană au ales să păstreze aceste veşminte în timpul orelor, refuzând să le lase acasă. Însă, conform regulilor anunţate de preşedintele Emmanuel Macron, veşmintele musulmane nu au fost tolerate în şcoli, ceea ce a dus la trimiterea acasă a zeci de eleve şi la revoltă în rândul părinţilor musulmani.

Macron a argumentat decizia sa printr-o declaraţie fermă: „De la grădiniţă, până la bacalaureat, şcoala este laică, nu există loc pentru însemne religioase aici”. Preşedintele Franţei a subliniat principiul laicităţii în educaţie şi a explicat că şcolile trebuie să rămână neutre din punct de vedere religios. Cu toate acestea, decizia sa a stârnit reacţii puternice din partea părinţilor musulmani, care consideră că li se încalcă drepturile religioase şi libertatea de a-şi exprima credinţa.

Protestele au avut loc în faţa mai multor şcoli şi au adunat sute de părinţi şi susţinători. Ei susţin că această interdicţie afectează negativ comunitatea musulmană şi încurajează discriminarea religioasă. În acelaşi timp, unii critici ai deciziei lui Macron au argumentat că aceasta poate alimenta sentimente de excludere şi alienare în rândul tinerilor musulmani, ceea ce ar putea avea consecinţe negative asupra integrării acestora în societate.

Citește și „Mama are nevoie de ajutor!” O fetiță de numai 4 ani sună la 112 și își salvează părintele: „Ne-a mulțumit înainte să închidă telefonul”

Alegere dificilă pentru elevele musulmane din Franţa: Abandonarea abayei sau întoarcerea acasă

Noile reguli din Franța au forţat elevele musulmane să aleagă între a renunţa la abaya, veşmântul tradiţional, sau a fi trimise acasă. Această măsură, care a primit susţinere din partea conservatorilor, a provocat însă o puternică revoltă în rândul comunităţii musulmane din ţară.

Multe eleve din comunitatea musulmană au ales să încalce interdicţia şi să se prezinte la şcoală îmbrăcate cu abaya. Cu toate acestea, profesorii nu au făcut nicio concesie şi au aplicat regulile impuse de guvern. Rezultatul? Elevele au fost puse în faţa unei alegeri dificile: fie renunţau la abaya, fie se întorceau acasă. Zeci dintre elevele musulmane au ales să părăsească şcoala în urma acestei decizii controversate.

Preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat susţinerea pentru această măsură, declarând: „Cred că directorii şcolilor au procedat foarte bine în această dimineaţă. Cred că este foarte important ca şcoala să rămână un loc neutru”. Macron a subliniat importanţa menţinerii laicităţii în şcoli şi a argumentat că elevele trebuie să respecte această regulă.

Cu toate acestea, revolta musulmanilor faţă de această interdicţie rămâne puternică. Ei consideră că li se încalcă libertatea religioasă şi drepturile culturale.

Vezi și „Mănâncă cel mai iute chips din lume”, o nouă provocare pe TikTok care face victime în rândul copiilor: Un elev de 14 ani s-a stins din viață

Consecinţele pentru elevele care nu respectă interdicţia asupra abayei în școli

Ministrul Educaţiei din Franţa a anunţat măsuri stricte pentru elevele care aleg să continue să vină la şcoală îmbrăcate în abaya, veşmântul tradiţional musulman. Conform anunţului său, aceste eleve nu vor fi admise în sălile de clasă, iar părinţii lor vor fi chemaţi la şcoală pentru a fi informaţi cu privire la nerespectarea regulii şi consecinţele acesteia.

Gabriel Attal, ministrul Educaţiei din Franţa, a subliniat că abaya, la fel ca şi alte simboluri religioase, nu are ce căuta în şcoli. Decizia de a interzice abaya este fundamentată pe principiile laicităţii şi neutralităţii, care trebuie să fie respectate în şcolile publice. El a adăugat că şcolile trebuie să fie protejate de influenţe religioase sau de prozelitism religios, subliniind importanţa menţinerii unui mediu şcolar secular şi non-religios.

În plus, preşedintele Franţei, după ce a impus interdicţia asupra abayei în şcoli, a exprimat susţinerea sa pentru introducerea uniformelor şcolare, cu scopul de a elimina complet discuţiile şi controversele legate de îmbrăcămintea elevilor. Această propunere ar putea să ofere o soluţie pentru a evita încălcarea regulilor referitoare la aspectul vestimentar al elevilor şi pentru a menţine un mediu şcolar laic şi neutrul din punct de vedere religios.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Tagurile articolului: abaya  eleve  elevi  emmanuel macron  franta  musulmani 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel