Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / VIDEO
România, pe locul al doilea în Europa la numărul de adolescente aflate în fața sarcinilor în adolescență - 16.000 identificate și o treime dintre acestea cu doi copii până la vârsta de 18 ani, potrivit datelor furnizate de UNICEF - se confruntă cu o provocare gravă în ceea ce privește educația sexuală și accesul la informații despre contraceptive. Aceste cifre alarmante subliniază nevoia acută de a gestiona această realitate și de a lua măsuri pentru a proteja viitorul tinerelor. Este imperativ să asigurăm că informațiile despre contraceptive sunt nu doar disponibile, ci și înțelese de către adolescenți, astfel încât să poată face alegeri informate și responsabile în ceea ce privește viața lor sexuală.
Mona Spânu subliniază importanța educației și comunicării dintre părinți și copii pentru a preveni aceste situații. Devine esențial ca părinții să-și informeze și să-și ghideze copiii într-un mod deschis și responsabil.
„Multe din adolescentele care rămân însărcinate rămân dintr-o greșeală. N-au știut și nu au înțeles ce trebuie să facă la timp. Dar, în același timp, vine și pe fondul acesta, al lipsei de educație a părintelui. Nu a știut părintele să-i spună. Unele sarcini mai vin și din partea abuzurilor. Și uite așa se întâmplă pentru că nu conștientizăm nici noi, ca adulți, cât de important este treaba asta. Copiii, săracii, ce să facă? Fac ce știu și ce-au auzit de la altcineva, încearcă lucruri. Și uite, încercând, ajungi la situații de genul acesta.
Comunicarea este cea mai importantă! Există internet plin de informații pentru părinți. Apoi, vedem și mediul unde copilul are prieteni, vedem ce fel de prieteni are, ce cred prietenii lui despre asta. Tu îl informezi pe copilul tău, el se duce mai departe și spune. Dacă-l informez corect, copilul se duce și mai departe și spune o chestie corectă. Putem să îi și arătăm copilului. Există foarte multe cărți. Te informezi tu, după care îți informezi și copilul”, a precizat Mona Spânu.
Psihosexologul Mona Spânu atrage atenția asupra necesității unei comunicări deschise și responsabile între părinți și copii. Experta avertizează că tinerii încep să exploreze aceste aspecte mult mai devreme decât s-ar putea aștepta părinții, subliniind că este necesară o abordare preventivă și deschisă. Comunicarea deschisă și lipsită de judecată este cheia, conform specialistului. Într-o societate în care adolescenții se confruntă cu presiuni și provocări, este esențial să le oferim un cadru în care să se simtă înțeleși și acceptați, astfel încât experiența lor legată de viața sexuală să poată fi una sănătoasă și lipsită de traume.
„Poți să-i spui, dacă e fată, `vrei să-ți începi viața sexuală? Mergem la un ginecolog și căutăm cea mai bună soluție pentru tine`. Nu ne speriem, nu ne șocăm că a venit timpul potrivit. Nu știm când este momentul potrivit, dar nici nu putem să impunem să NU. Până la urmă, perioada aceasta este o liberalizare a vieții sexuale și fie că vrem noi, fie că nu, adolescenții încep mult mai devreme viața sexuală și atunci ne vor surprinde că nu o să ne spună.
De aceea noi comunicăm din timp, îi dăm toată libertatea din lume, dar `hai să vedem cum facem să-ți fie bine. Nu vrem să ai o sarcină nedorită. Nu vrem să se întâmple ceva cu tine. Nu vrem o boală cu transmitere sexuală`. Și uite așa, ușor-ușor, ei înțeleg. Dar, înțelegerea trebuie să vină într-un mod în care nu le inducem vinovăția. Foarte importantă `vinovăția`! Pentru că altfel o să trăiască în frică. Iar momentul acela frumos în care simte viața sexuală și ar trebui să aibă o amintire frumoasă, devine ceva extrem de dureros și extrem de vinovat și îl cari cu tine mai târziu, vei avea alte probleme”, a explicat Mona Spânu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Urmărește emisiunea integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...
De la stresul academic,...
Utilizarea TikTok-ului este...