România își exportă generația viitoare. Unu din cinci copii români de până în 5 ani trăiește în UE
Data publicării:
Cheltuielile mai mici și alocațiile consistente atrag mamele românce să nască în Uniunea Europeană, în timp ce natalitatea în România atinge cote alarmante.

Într-o lume în care exodul demografic devine tot mai evident în țara noastră, româncele devin eroinele nevăzute ale natalității în Occident. Statisticile arată că unu din cinci copii români, cu vârsta până în cinci ani, trăiește acum în Uniunea Europeană. Și, surprinzător sau nu, româncele sunt pe primul loc în această bătălie pentru salvarea natalității.

Corina Ciustea, o româncă stabilită în Italia, împărtășește experiența ei la Observator cu nașterea a doi copii în Bologna. Pentru ea, decizia de a aduce pe lume copiii în străinătate a fost influențată de condițiile favorabile oferite de sistemul medical italian. „Când am rămas însărcinată, exact din primele luni m-au luat asupra lor, spitalul mi-a făcut toate vizitele generale și pe orice semestru. Toate au fost gratuite”, spune ea.

Costel Budeanu, un alt român stabilit în Italia, subliniază că statul italian nu face diferență între italieni și străini în ceea ce privește beneficiile acordate familiilor. „Pur și simplu nu face diferența între un italian și un străin, chiar îi tratează mai bine pentru că știu că natalitatea din Italia e datorită străinilor”, adaugă el, potrivit sursei citate.

România se confruntă cu o criză demografică tot mai accentuată

Una dintre marile atracții pentru mamele românce sunt alocațiile consistente oferite de Italia. Costel Budeanu explică: „Odată ce ai primul copil îți dă un bonus de 180 de euro pe lună. Iar cu trecerea timpului, la al doilea, statul italian îți dă un bonus de 540 de euro pe lună. În România, nici la jumătate nu se ajunge”.

Aceste condiții favorabile au determinat peste 11.000 de copii ai României să se nască în Italia numai anul trecut. Cu toate acestea, problema natalității în țara noastră pare să devină tot mai alarmantă. Aproximativ 411.000 de copii români s-au născut în afara granițelor în ultimii 14 ani, majoritatea în Italia, Germania și Marea Britanie.

În contrast, în primele 6 luni ale acestui an au fost înregistrate doar 73.000 de nașteri în România, cel mai mic număr din ultimii 145 de ani. Această prăbușire demografică ar putea avea consecințe grave asupra economiei țării. Conform unei analize a Organizației Națiunilor Unite, populația României ar putea ajunge la doar opt milioane până în 2100.

În concluzie, româncele devin pilonii natalității în Occident, dar această contribuție vine cu un cost pentru România, care se confruntă cu o criză demografică tot mai accentuată.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri / FOTO: freepik.com@ bearfotos

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?

pixel