Daniel David, despre necesitatea de a face ordine în sistem: „Sunt forțat cumva să luăm niște decizii care îi afectează și pe elevi, studenți și profesori” / VIDEO
Practic, fără aceste măsuri care creează disconfort cadrelor didactice pe termen scurt, țara riscă să se blocheze din toamnă.
„E greu pe termen scurt. Înțeleg că afectez confortul profesorilor care aveau o norma deja așezată și acum trebuie să-și mai aducă două ore în diverse forme.
Doar că dacă nu o facem, din toamnă, oricum se va bloca totul. Dacă o facem, va fi un disconfort pe termen scurt, dar pe termen mediu și lung putem construi și reforma în educație și statutul profesorului inclusiv prin salariu.
(...) Am făcut Raportul QX în care am făcut diagnosticul și am propus niște reforme și am gândit ce facem la propunerea factorului politic de a mai continua ca tehnocrat și pentru al doilea mandat, susținut de PNL.
Factorul politic și-a asumat Raportul QX, ca program de guvernare pe zona de educație și cercetare, ceea ce m-a bucurat, dar încă nu eram hotărât că voi continua în al doilea mandat.
Numai că a venit această situație de criză, o situație de criză care este atât de mare, cum a spus premierul și cum au spus și alți miniștri, încât dacă nu facem ceva, și trebuie luate măsuri care nu sunt populare, țara se blochează din toamnă. O să avem probleme cu salariile, pensiile, bursele, ajutoarele sociale. Ăsta este adevărul!
Și atunci, am fost rugat să contribui și la soluționarea acestei situații de criză în zona de educație și cercetare, dincolo de reforma pe care mi-am propus eu că ar trebui să o implementăm în sistem.
Dacă vrem o reformă a calității, nu o putem face decât după ce ne salvăm sistemul. Altfel spus, întâi trebuie să ne asigurăm că avem salarii, că avem burse acoperite, că nu dăm oameni afară, iar după ce ne stabilizăm, împreună cu toată țara, fiindcă nu e vorba doar de educație, vedeți că e vorba de toată țara, începem să construim reforma în logica raportului pe care l-am făcut, Raportul QX”, a declarat ministrul educației Daniel David.
Practic, prin aceste măsuri se asigură plata salariilor, burselor, continuarea reformelor din toamnă. Aceste măsuri sunt un fel de „punte” peste această vâltoare a crizei, spune sorin Ivan.
„Altfel, o să ne trezim ca în alte segmente din țară, din toamnă, că începem să nu mai putem acoperi salarii, burse, alții o să apară în alte domenii cu pensii, ajutoare sociale. Premierul a spus-o de multe ori.
Eu am încercat să nu merg pe ideea de a speria, am încercat să merg pe ideea: am contribuit și noi pentru acel deficit, hai să ne corectăm partea, dar fără să spun atât de direct ca premierul ca s-ar putea să intrăm în incapacitate de plată, s-ar putea să avem dificultăți.
Dacă primim junk în toamnă la evaluările internaționale o să fie foarte complicat să mai ai bani pentru a finanța educația, sănătatea, pensiile, partea de administrație centrală și locală. Din păcate, fiecare se uită la ceilalți și spune: ok, suntem de acord, dar nu de la noi, ci de la ceilalți”, a explicat Daniel David.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Alegerea unui nume pentru copil este una dintre cele...
Un studiu recent confirmă că...