Părinți, încercați asta! Metoda care îi ajută pe copii să asculte, conform unui expert în comportament: „Expresia «nu mai face asta!» este una dintre cele mai contraproductive!”
Divorțul poate fi un adevărat câmp minat. În acest sens, coordonatorul parental are sarcina de a facilita relația dintre ambii părinți și copiii lor și de a netezi diferențele pe parcursul procesului. Scopul este de a ajuta copiii să facă tranziția puțin mai ușoară.
Sfârșitul unei relații de cuplu este uneori brăzdat de evenimente dureroase. În jurul divorțului, există de obicei o atmosferă plină de frustrare, furie și uneori ură. Acest context ar putea afecta sănătatea copiilor. A
flați ce altceva presupune această situație și cum ar putea ajuta coordonatorul de părinți sau coordonatorul parental.
Actualidad del Derecho en Aragón definește coordonatorii parentali ca facilitatori ai părinților, în interesul superior al copiilor lor, dacă dificultățile specifice ale divorțului sau ruperea unei relații fac necesară intervenția acestora.
Figura coordonatorului parental are originea în Statele Unite, dar este deja răspândită în Europa și America Latină.
Multe țări adoptă un program educațional din momentul în care divorțul este depus; scopul său este de a ajuta copiii să facă față situației. De exemplu, cazul Australiei, unde această metodă a fost aplicată și din urma căreia a rezultat o reducere a nivelurilor de conflict și o mai bună gestionare a acestora.
Se întâmplă ca atunci când părinții divorțează, minorii pot ajunge să se simtă ”obiecte de comerț”. De asemenea, adulții își concentrează atenția asupra procesului legal prin care trec și poate minimizează atenția de care au nevoie copiii lor.
Urmele divorțului sunt și mai mari dacă nu există un acord reciproc. În acest scenariu, minorul tinde să se distanțeze involuntar de unul dintre părinți și poate presupune că această schimbare profundă a relației cu părinții săi poate dura la infinit.
Deși folosește tehnici și cunoștințe de mediere, munca coordonatorului merge mai departe, funcția sa este orientată către conflictul care îi afectează pe copii. Adică coordonatorului parental îi lipsește neutralitatea; misiunea sa este de a reeduca părinții pentru a-și îngriji copiii, deoarece protecția minorilor este vitală.
Dintre diferitele sarcini, coordonatorul pregătește o schemă parentală care include următoarele aspecte:
- Care va fi dedicat timpul liber al copilului?
- Cum își vor organiza perioadele de vacanță.
- Locul în care minorul va locui.
- Cum vor împărtăși părinții toate informațiile despre copil.
- Un plan care determină ce părinte va avea grijă de copil în orice moment.
- Ce sarcini sunt responsabilitatea fiecărui părinte în raport cu activitățile zilnice ale copilului.
- Ce educație va primi copilul și ce activități în afara școlii va urma.
- Cum au loc schimbările minore de reședință și cum sunt împărțite cheltuielile economice.
- Cum vor comunica amândoi cu copilul, mai ales în momentele în care minorul este cu unul dintre cei doi.
- Emite un raport pentru instanță în care se detaliază care a fost relația lui cu familia. De altfel, judecătorul poate acţiona în justiţie în baza acestui document.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un părinte de 10 este mai mult...
Disciplinarea copilului prin...
Fiecare părinte se confruntă...
Obiceiul sau obiceiul de a-și roade unghiile este o practică destul de...
Copilăria este o etapă...