Medic psihiatru pediatru: „Copiii trebuie învățați să devină frustrați, frustrându-i”. Lecția pe care niciun micuț NU ar trebui să o rateze!
Valorile sunt subiective și din acest motiv este dificil să le consideri pe unele mai bune decât pe altele. Toți, fie că știm sau nu, avem o scară de valori la care ne referim.
Deoarece valorile sunt subiective, ele sunt ceva pe care copiii noștri îl vor alege singuri pe măsură ce cresc și devin adulți.
În calitate de părinți, îi putem ajuta să construiască o bază solidă, astfel încât să devină adulți care sunt conștienți de emoțiile lor și sunt capabili să înțeleagă și să apere lucrurile la care le pasă cel mai mult.
Educarea copiilor pentru a fi conștienți de valorile care le ghidează acțiunile îi va ajuta să se simtă calmi deoarece:
- înseamnă să-i înveți pe oameni să aibă o viață plină, în ciuda dificultăților inevitabile pe care le pot întâmpina de-a lungul anilor.
- înseamnă a-i sprijini în alegerile și aspirațiile lor, ajutându-i să aibă un simț critic care nu judecă, ci construiește.
- înseamnă a-i sprijini astfel încât să se angajeze personal în tot ceea ce doresc să realizeze pentru fericirea lor, să-și asume creditul pentru obiectivele atinse dar și să recunoască și să abordeze greșelile din care este esențial să nu aibă o atitudine supusă, dar proactivă pentru a putea câștig de la ei din învățături.
- Încurajându-i să facă alegeri mici în mod independent (în funcție de vârstă). A face un copil să aleagă ceva nu este întotdeauna posibil, dar dacă i se permite să ia unele decizii el va putea afla că gândurile lui sunt importante și sunt luate în considerare.
De exemplu, îi puteți lăsa pe copii să decidă cum să se îmbrace sâmbăta, ce să facă o duminică pe lună, ce film să meargă să vadă etc...
- Ajutându-i să își pună întrebări despre ceea ce le-ar putea plăcea, întocmind liste mici de lucruri de făcut și stabilind un clasament al interesului și importanței/
- Oferindu-le timp și spațiu pentru a organiza jocuri sau alte activități pe cont propriu, lăsându-le, de asemenea, să experimenteze plictiseala.
- Întărindu-i și încurajându-i în lucrurile pe care le fac, în pasiunile și alegerile lor, mai degrabă decât să-i încurajăm doar să fie buni.
Este foarte probabil ca, mai devreme sau mai târziu, părinții să se găsească într-o situație în care trebuie să aleagă între lucrurile pe care le consideră importante și potrivite pentru copilul lor și preferințele reale ale acestuia din urmă.
În acest caz este esențial să ajuți copilul să descopere independent dacă ceea ce are valoare pentru voi părinții are valoare și pentru el; aceasta înseamnă să înveți să accepți că copilul tău poate descoperi și alege ceva diferit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Experții de la Universitatea...
Psihologul Luciano Montero...
Cum se comportă fiul sau fiica...
Experții de la Universitatea...
Psihologul Luciano Montero...