Dr. Adina Alberts trage un semnal de alarmă: ”Avem o mare problemă, noi mămicile”. Atenție la acest detaliu de pe torturile aniversare
Vacanța de vară a venit, aducând cu ea bătăliile dintre părinți și copii pentru activități, ora de culcare, meniuri de prânz și cină. Teoretic, aceste vacanțe sunt menite să ne relaxeze; însă, ca părinți, ajungem să fim și mai obosiți... Trebuie să controlăm totul, să monitorizăm totul, să evităm accidentele și să limităm excesele într-un context necunoscut și predispus la renunțare.
Alimentația este prima sferă vizată: în timpul verii, suntem mai tentați să consumăm mâncăruri și specialități culinare pe care nu le-am consuma în restul anului pentru că sunt considerate „grase”, calorice și dăunătoare sănătății.
În fața acestor restricții alimentare, uneori nejustificate, Virginia Sole-Smith, fostă jurnalistă și autoare a cărții „Fat Talk: Parenting in the Age of Diet Culture”, îi invită pe părinți să nu controleze alimentația copilului și să-l lase să mănânce ce dorește în vacanța școlară.
Concret, Virginia Sole-Smith îi încurajează pe părinți să lase copilul să mănânce orice dorește din opțiunile care i se oferă, în cantitățile pe care le dorește, fără a-l limita.
De exemplu, să presupunem că, în timpul unui prânz de vacanță, oferiți o salată ca aperitiv, un pește ca fel principal și înghețată de ciocolată la desert. Potrivit specialistului, citat de parents.fr, dacă copilul alege să mănânce doar înghețată, nu ar trebui să fie forțat să mănânce salată și pește pentru a părea că are o alimentație echilibrată.
Ea recunoaște că „pe termen scurt, copiii nu mănâncă multe legume și mănâncă multe prăjituri.” Însă, pe termen lung, „acest lucru le aduce beneficii sănătății în multe moduri relativ importante”, adaugă ea.
Să vedem care sunt acestea.
Dacă limitezi și controlezi excesiv alimentația copilului tău, există riscul ca acesta să dezvolte o relație nesănătoasă cu mâncarea.
Acest control poate implica interzicerea anumitor alimente sau folosirea unui tip de „șantaj alimentar” (forțând copilul să mănânce un fel de mâncare pentru a avea dreptul să mănânce altul pe care îl preferă).
Interzicerea consumului anumitor alimente (cum ar fi băuturile dulci sau alte produse zaharoase) poate crea frustrare în copil. Va dori să cedeze tentației de îndată ce va avea ocazia (sărbători, zile de naștere, vacanțe în familie).
Virginia Sole-Smith explică: când copilul se confruntă cu alimente interzise, „corpul său spune: ‘Acest lucru a fost interzis înainte. Acum îl putem mânca. Să mâncăm cât mai mult posibil înainte de a fi interzis din nou.’”
Astfel, copilul se va răsfăța cu aceste delicii interzise, chiar dacă doar în perioada sărbătorilor.
Dacă i s-ar permite să le consume de obicei, nu ar simți acest impuls ireprimabil de a le consuma în exces.
Acest ciclu de „interdicție zilnică – transgresiune ocazională” încurajează oscilațiile în dietă și cercurile vicioase.
Pe termen lung, în cazurile cele mai extreme, acest lucru ar putea duce chiar la tulburări de alimentație (EDB). Una peste alta, lăsarea copilului să mănânce ceea ce își dorește ajută la dezvoltarea unei relații sănătoase cu mâncarea.
Un avantaj important al lăsării copilului să mănânce ce dorește, fără a-i controla cantitățile, este acela că îl învață să interpreteze singur semnalele de sațietate, să-și identifice nevoile și să se asculte cu adevărat.
Dacă, de exemplu, mănâncă doar pizza timp de o săptămână în vacanță, este probabil să aibă o durere de stomac sau să se îmbolnăvească. Pe viitor, acest episod neplăcut îi va permite să înțeleagă câtă pizza poate consuma fără a trece din nou printr-o astfel de experiență traumatizantă.
Virginia Sole-Smith explică acest lucru foarte simplu: „nu știi câte fursecuri sunt bune pentru organismul tău decât dacă mănânci ocazional mai multe fursecuri decât sunt bune pentru tine”.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anxietatea și fixismele...
Sarcina este o perioadă în...
Te-ai întrebat vreodată câte...
Un studiu publicat de...