Șapte semne care îți arată că ai un copil încrezător și fericit
Data publicării:
Pentru a se dezvolta, copiii au nevoie de încredere în propriile abilități și, în același timp, trebuie să știe că pot face față oricărei situații dacă nu reușesc ceva. Atunci când copiii experimentează că sunt buni la ceva și că își pot reveni după un eșec, ei dezvoltă o încredere de sine sănătoasă. 

Una dintre marile întrebări pe care multe dintre mamele și le pune este dacă ne creștem sau nu copiii bine. Copiii nu vin cu manuale de instrucțiuni și nu îi poți compara cu alții, pentru că toți sunt foarte diferiți. Chiar dacă există mai mulți copii în casă, diferența dintre ei poate fi vizibilă.

Psihologul clinician Nadene Van der Linden explică semnele la care trebuie să fiți atenți pentru a vă asigura că vă creșteți bine copilul.

1. Vin la tine atunci când au o problemă.

Un semn că faci o treabă bună este atunci când copilul tău vine la tine dacă are o problemă. Acest lucru înseamnă că au o bază sigură la care să vină, se simt protejați și știu că pot conta întotdeauna pe dumneavoastră.

2. Nu are nicio problemă în a-și arăta emoțiile

Dacă copilul dumneavoastră nu are nicio problemă în a-și exprima furia, frustrarea sau frica este un semn bun că se simte în siguranță emoțională cu părintele său.

3. Nu criticați
Un alt semn că îți crești bine copilul este faptul că nu-i critici comportamentul, cu atât mai puțin că eviți să-l faci rău, leneș sau obraznic. Dacă copilul tău a mâncat bomboane și nu s-a răsfățat, de exemplu, în loc să-l faci zgârcit și să-l trimiți în camera lui, explică-i într-un mod drăguț că trebuie să reflecteze asupra comportamentului său pentru a nu-l mai repeta.

4. Îi încurajați în ceea ce vor să facă

Părinții care își încurajează copiii să își urmărească propriile interese și vise, evidențiindu-le talentele. Faptul că îi încurajați să exceleze în ceva ce le place lor îi ajută să aibă un sentiment de măiestrie și de realizare.

5. Limite de comportament pentru a-și menține copiii în siguranță

Părinții care stabilesc limite de comportament pentru a-și menține copiii în siguranță. Acestea îi ajută să se simtă iubiți și apreciați, chiar dacă uneori nu sunt de acord cu ele.

6. Nu lasă ca greșelile lor să îi afecteze
Ajutați-i pe copii să vadă că toți facem greșeli și că cel mai important este să învățăm din ele, nu să ne lăsăm prinși de ele. Oamenii încrezători nu lasă teama de eșec să le stea în cale (nu pentru că sunt siguri că nu vor face niciodată o greșeală, ci pentru că știu cum să ia eșecurile cu binișorul).

7. Îi ajută pe copii să-și găsească pasiunea

Învățarea de a nu renunța la prima frustrare sau de a nu da înapoi după un eșec este o abilitate importantă în viață. Încrederea nu înseamnă să reușești întotdeauna la orice, ci să fii suficient de rezistent pentru a continua să încerci și să nu te dezamăgești dacă nu reușești să fii cel mai bun.

Citește și „Acestea sunt greșelile pe care le fac părinții atunci când își ajută copiii să aleagă un traseu academic”

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

pixel