O țară interzice TikTok pentru un an! Ce a determinat Guvernul să ia această măsură
O țară a decis să suspende...
Avocatul Poporului a luat atitudine și a contestat la CCR prevederile legii care permit elevilor cu medii de 1 şi 2 să beneficieze de burse de merit, informează Observator. Disputa se axează pe articolul 108, alineatul 12, litera a din Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar. Potrivit acestui document, indemnizația ar trebui acordată cel puțin 30% dintre elevii din fiecare clasă.
Datele furnizate de Ministerul Educației arată că 158 de elevi cu medii între 1 și 2 se află în prezent în situația de a primi burse de merit în valoare de 450 de lei lunar. Avocatul Poporului a anunțat marți că a formulat o excepție de neconstituționalitate privind prevederile articolului contestat.
Articolul 108, alineatul 12, litera a din Legea 198/2023:
„(12) Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei, după cum urmează:
a. Bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin metodologia-cadru”.
În sesizarea oficială, Avocatul Poporului aduce în discuție atingerea principiului previzibilității și clarității normelor juridice.
„Dispoziţiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice (...) context în care considerăm că legea criticată nu reglementează previzibil și accesibil acordarea burselor de merit pentru performanţă și nu respectă criteriile de previzibilitate și accesibilitate specifice unui act normativ”, se arată în sesizare.
Avocatul Poporului susține că legea în discuție „deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de bursă de merit”. Totodată, se subliniază că evaluarea elevilor prin intermediul notelor reprezintă și o formă de selecție, iar sesizarea adaugă: „Selecţia presupune identificarea celor mai buni prin intermediul notării”.
Într-o altă critică adusă sistemului, Avocatul Poporului atrage atenția că selecția elevilor trebuie să se facă după criterii clare „și nu după simpla apartenență la un procent de elevi”. Conform sesizării, acordarea burselor pentru cel puțin 30% dintre elevii din fiecare clasă „determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învățătură”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
O țară a decis să suspende...
Postul Crăciunului este o...
Teodora Voinescu, o profesoară...
O bunică a luat dintr-o școală...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...