Schimbări în planurile-cadru 2025: Limba Latină a fost scoasă din liceu
Data actualizării:
Data publicării:
Limba latină a fost eliminată ca disciplină obligatorie din planurile-cadru pentru liceu 2025, conform proiectelor lansate în dezbatere de Ministerul Educației. 

Aceasta va rămâne doar la specializările Vocațional – Teologic, fiind predată fie ca disciplină de specialitate (pentru romano-catolici), fie opțional.

Astfel, limba latină nu mai apare ca materie în niciun program de liceu, nici în curriculumul la decizia elevului pentru filologie sau științe sociale și nici la alte specializări de la real.

Citește și 11 aspecte îngrijorătoare pe care profesorii le observă la elevii din generația actuală și pe care părinții ar trebui să le știe: „E un semnal de alarmă pentru întreaga societate!”

Limba latină se regăsește acum doar la filiera vocațională, profilul Teologic, în cadrul unor specializări diverse.

Ea este prezentă în planurile-cadru în mod explicit doar pentru cultul romano-catolic, pentru specializările teologie romano-catolică și ghid turism religios (atât în română, cât și în maghiară), fiind parte a curriculumului de specialitate, cu o oră pe săptămână în clasele IX, X, XI și XII.

În cadrul altor specializări, precum cel ortodox, limba latină ar putea fi aleasă de elevi din curriculumul la decizia elevului, din oferta școlii (CDEOȘ), potrivit Edupedu.ro.

Potrivit reprezentanților ministerului Educației, școlile vor putea să propună elevilor limba latină ca disciplină din partea curriculumului la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ).

Acest lucru nu apare explicit în proiectul publicat de Ministerul Educației și Cercetării, cum apare despre matematică în cazul elevilor de la științe sociale, de exemplu.

Pe actualele planuri-cadru de liceu aprobate în anul 2009 (sursa), elevii de liceu de la profilul uman, specializarea filologie, au câte o oră de limba latină pe an în clasele IX-X și XII și două în clasa a XI-a.

Citește și Cum se formează atenția copilului în clasă? Cum apare „hărnicia școlară”? Oana Moraru: „Un profesor bun o poate forma dacă vine la el cu multe «cârlige». Nu doar cu «materie»”

Cei de la științe sociale au și ei câte o oră de limba latină pe an în clasele IX-X. Și de la specializarea teologie ortodoxă – muzică bisericească care au în prezent la clasele XI-XII câte o oră pe săptămână rămân fără latină.

Aceste planuri-cadru vor fi aplicate în forma care va rezulta după dezbatere, conform declarațiilor conducerii Ministerului Educației și Cercetării, din anul școlar 2026-2027.

Dacă va fi așa, elevii care sunt acum clasa a VII-a vor fi primii care vor avea orarul făcut pe baza acestor noi planuri-cadru. Aceștia vor fi cei care, atunci când vor ajunge la finalul clasei a XII-a, vor susține primul Bacalaureat modificat pe baza actualei legi a educației.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare

Lecții valoroase pentru copii din povestea Hansel și Gretel

Povestea lui Hansel și Gretel nu este doar o poveste...



Cele mai noi articole

România, locul 4 la Miss Europe, după 20 de ani

Finala MISS EUROPE 2025, competiție de elită și...


Top citite
Oana Moraru: „Sper din toată inima ca toți părinții din lume să vadă filmul ăsta de pe Netflix!” Critici: „Una dintre cele mai puternice producții TV ale ultimelor decenii!” / FOTO: freepik.com @user32486510

Oana Moraru: „Sper din toată inima ca toți părinții din lume să vadă filmul ăsta de pe Netflix!” Critici: „Una dintre cele mai puternice producții TV ale ultimelor decenii!”

Cercetătorii au analizat 300 de milioane de elevi și au descoperit factorii care influențează succesul la școală. Meta-analiza care schimbă tot ce știam despre educație / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii au analizat 300 de milioane de elevi și au descoperit factorii care influențează succesul la școală. Meta-analiza care schimbă tot ce știam despre educație

SURSA FOTO: captură video YouTube @Netflix

Adolescence, serialul care zguduie lumea, ne arată cel mai mare paradox al parentingului modern: Părinții fac totul pentru copii, dar copiii se simt mai singuri ca niciodată

Când s-a născut copilul tău? Un studiu pe 1,2 milioane de elevi arată cum luna nașterii îi poate influența performanțele la școală / FOTO: freepik.com @zurijeta

Când s-a născut copilul tău? Un studiu pe 1,2 milioane de elevi arată cum luna nașterii îi poate influența performanțele la școală

pixel