Schimbările propuse de Ministerul Educației în planurile cadru: Mai multe opționale, elemente de antreprenoriat și stil de viață sănătos
Printre cele mai importante schimbări se numără o mai mare flexibilitate în alegerea materiilor, mai multe cursuri opționale și o specializare progresivă pe parcursul anilor de liceu.
Citește și Schimbări în planurile-cadru 2025: Limba Latină a fost scoasă din liceu
Clasele a IX-a și a X-a vor pune accent pe materiile fundamentale, cele care vor face parte și din examenul de Bacalaureat.
În această perioadă, elevii vor avea un număr mai mare de discipline comune, indiferent de profilul liceului la care sunt înscriși.
În clasele a XI-a și a XII-a, numărul materiilor comune va scădea treptat, ajungând de la 65% în primii doi ani la doar 35%.
În schimb, elevii vor avea mai multe discipline de specialitate, specifice profilului ales.
Astfel, dacă în clasele a IX-a și a X-a materiile de specialitate vor reprezenta în jur de 25% din total, în ultimii doi ani de liceu acest procent va crește la 45%.
O altă schimbare importantă este creșterea numărului de materii opționale. Elevii vor avea posibilitatea să aleagă cursuri care să le dezvolte interesele și aptitudinile, de la antreprenoriat și educație financiară la stil de viață sănătos sau dezvoltare personală.
Cu alte cuvinte, sistemul de învățământ devine mai flexibil, permițând liceenilor să se concentreze pe ceea ce îi pasionează cu adevărat.
Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că elevii de liceu vor putea alege dintr-o ofertă de discipline menite să îi ajute în viața de zi cu zi:
Autocunoaștere și gestionarea emoțiilor – pentru ca tinerii să învețe să își înțeleagă mai bine emoțiile și să-și dezvolte încrederea în sine.
Stil de viață sănătos – un curs despre importanța alimentației echilibrate, mișcării și sănătății mintale.
Elemente de antreprenoriat – noțiuni practice despre economie, afaceri și gestionarea banilor.
Deși aceste opționale vor fi disponibile în programa școlară, elevii nu sunt obligați să le urmeze.
„Le oferim, dar nimeni nu poate spune că școala nu a făcut această ofertă”, a explicat ministrul.
Ministerul Educației propune și o standardizare a duratei anului școlar pentru liceeni.
Astfel, indiferent de profil, clasele a IX-a, a X-a și a XI-a vor avea 36 de săptămâni de cursuri, iar pentru clasa a XII-a, anul școlar va dura 34 de săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.