„Școala altfel”, un lux inaccesibil pentru mulți părinți. „Patru zile la munte, 1.000 lei. Vrem să-i învățăm pe copiii care nu-și permit că ei sunt altfel?” / VIDEO
Data publicării:
O mămică a stârnit o discuție aprinsă despre „Școala Altfel” și modul în care aceasta poate să se transforme într-un lux inaccesibil pentru mulți părinți. 

Cu promisiunea unor patru zile la munte, peisaje spectaculoase și aventuri, părea că educația putea fi plină de magie. Dar ce se întâmplă când eticheta prețului este de 1.000 de lei, iar acest lucru îi exclude pe cei care nu-și permit acest lux?

Părinții din întreaga țară se confruntă cu această problemă: să se împrumute de bani ca să facă față costului semnificativ al „Școlii Altfel” sau să-i lase acasă? Ce fel de „școală altfel” vor avea acei copii lăsați în urmă?

Nu putem nega faptul că există familiile pentru care acești 1.000 de lei reprezintă o povară financiară greu de suportat. Acest lucru nu înseamnă că acei copii ar trebui să fie condamnați la zile monotone în fața telefoanelor. Și totuși, pare să existe o înțelegere greșită, că „Școala Altfel” înseamnă neapărat aventuri la munte.

Dar, în realitate, ce dorim să le transmitem copiilor noștri cu această „Școală Altfel”? Că aventurile și experiențele sunt rezervate doar celor bogați? Că „altfel” înseamnă exclusivitate și lux? Sau, mai degrabă, ar trebui să ne amintim că „altfel” poate însemna empatie, înțelegere și căutarea aventurii în cele mai neașteptate locuri?

Este o întrebare valabilă și o problemă serioasă, care merită să fie adusă în atenția noastră.

„Săptămâna altfel la școală. Patru zile la munte - 1.000 lei. Vor fi și părinți care nu-și vor permite mia aia de lei. Și atunci, copiii aceia ce fel de `săptămână altfel` vor avea? Acasă pe telefoane? Aaaa... sau noi vrem să-i învățăm că de fapt ei sunt `altfel`”, a transmis Oxana Sajin.

@oxana.sajin Sa-ti dai palme ca traiesti in Romania.... #parinti #mamici #mamiciinromania #mamicipetiktok #scoalaaltfel #parenting ♬ original sound - Oxana

„În săptămâna altfel este interzisă organizarea excursiilor în afara localității, pe banii părinților”

Reacțiile românilor au apărut imediat:

„Dar oare săptămâna altfel nu s-ar putea face ALTFEL decât la munte?! E logic că nu toți își permit. Ar trebui făcut ceva să participe toți”.

„E ridicol ce se întâmplă în școlile noastre!”

„Sunt și copii care nu vor și sunt obligați... sau și părinți care se împrumută ca să nu sufere copilul.”

„Avem și noi... 2 nopți plecați prin câteva locuri... 700+ lei”.

„Păi, nu e 1.000 lei. Că mai trebuie pe lângă bani de drum pentru diferite intrări plus bani de buzunar, deci lejer 1.500 lei”

„1.000 lei la munte înseamnă 1/2 din salar”.

„Mai bine statul ar face ceva să își permită și ceilalți să meargă în excursii. Așa se formează amintiri frumoase și este benefic și pentru cultură”.

„Cu 1.000 de lei, pun familia în mașină și motanul dacă vreau și plec la munte. Mai pun ceva și ne distrăm toți”.

„În școala altfel am chemat părinții sa le vorbească despre profesiile și meseriile lor. Copiii au fost foarte încântați și mândri de părinții lor”.

„Dacă părinții care își permit ar refuza asemenea mizerii atunci și copiii ar fi mai buni unii cu alții și nu ar mai exista diferențe!”

„Dar de ce să dai atâția bani? De ce acceptă părinții asemenea propuneri? Cel care a propus asta a gândit sau și-a bătut joc?”

„În săptămâna altfel este interzisă organizarea excursiilor în afara localității, pe banii părinților”; „Teoretic, da, așa ar trebui....”

„În acest an școlar este interzis organizarea excursilor în afara localității”; „Teoretic, doar teoretic!”

Citește și Mama revoltată de costul excesiv al excursiei școlare: „Am fost șocată! Cu banii ăștia mergem toată familia în vacanță!”

Excursiile în afara localității pe banii părinților, interzise în „Școala altfel” - proiect

2. „Școala al... (scoala-altfel--un-lux-inaccesibil-pentru-multi-parinti-c2a0patru-zile-la-munte--1-000-lei--vrem-sa-i-invatam-pe-copiii-care-nu-si-permit-ca-ei-sunt-altfel-2_84206700.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @sherry

Ministerul Educației a publicat proiectul de ordin pentru aprobarea Metodologiei de organizare a Programului național „Școala altfel” pentru 2023, aducând câteva modificări semnificative față de versiunea anterioară a programului din 2016. Aceste schimbări vizează atât reguli mai stricte, cât și o mai mare transparență în implementarea programului.

Conform noului proiect:

Costurile deplasărilor: Deplasările în afara localității în cadrul „Școlii altfel” trebuie să fie finanțate din surse interne ale unității de învățământ. Dacă nu există surse de finanțare identificate, aceste deplasări nu sunt permise.

Obligatoriu pentru toți: Diferența majoră față de edițiile anterioare este că nu doar participarea profesorilor și elevilor este obligatorie, ci și desfășurarea programului în unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal.

Priorități anuale: Ministerul Educației va stabili anual prioritățile pentru program și le va comunica Inspectoratelor Școlare Județene. Această măsură promite o direcționare mai clară a resurselor.

Sancțiuni actualizate: Încălcarea regulilor va atrage sancțiuni în conformitate cu Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023 și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Informare timpurie: Orarul programului și distribuția activităților vor fi afișate în școală și comunicate părinților și elevilor cu cel puțin 2 săptămâni înainte de perioada programată.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Tagurile articolului: elevi  excursii  parinti  saptamana altfel  scoala altfel 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri / FOTO: freepik.com@ bearfotos

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?

pixel