„Școala nu e o prioritate pentru părinți!” Peste 1.000 de absențe nemotivate: Mai mulți elevi dintr-un oraș din România au lipsit de la școală fără motiv. Cel mai tânăr are doar 7 ani
Data publicării:
Un semnal de alarmă vine din Deva, unde autoritățile locale trag un semnal de alarmă: 21 de elevi din oraș au lipsit de la școală de peste 1.000 de ori fără motiv. Cei mai mulți dintre acești copii sunt băieți, iar vârstele lor variază între 7 și 17 ani.

Potrivit Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva, în spatele acestui fenomen se află mai multe probleme sociale. Influenta anturajelor nepotrivite, lipsa unor modele pozitive acasă și o percepție distorsionată asupra rolului educației în viața unui copil sunt doar câteva dintre motivele identificate.

„În cele mai multe cazuri, vorbim despre părinți care nu consideră școala o prioritate și despre copii care preiau această atitudine”, au explicat reprezentanții DAS, conform Știrile PRO TV.

CITEȘTE ȘI Lucrurile pe care copilul tău ar trebui să le aibă în ghiozdanul de școală. Expert parenting: „Nu doar recizite, trebuie și acestea pentru a-l ajuta să învețe mai bine!”

Copiii monitorizați timp de un an de către asistenții sociali

Situațiile problematice au ajuns în atenția autorităților la inițiativa conducerilor școlilor unde învață acești copii. Din cei 21 de elevi, 15 sunt deja incluși într-un program de monitorizare, ce se întinde pe durata a 12 luni.

În această perioadă, asistenții sociali fac vizite regulate la domiciliile familiilor, în funcție de gravitatea fiecărui caz.

Aceștia urmăresc dacă elevii merg la școală, ce rezultate au și cum se comportă. De asemenea, sunt analizate și condițiile sociale și economice ale familiilor.

Părinții, trași la răspundere: amenzi de până la 5.000 de lei

Pe durata monitorizării, nu doar copiii sunt sprijiniți, ci și părinții sunt consiliați în legătură cu dreptul la educație al copilului și implicațiile legale ale neglijării acestuia.

Conform legislației în vigoare, părinții sunt obligați să asigure participarea regulată a copiilor la cursuri, pe toată durata învățământului obligatoriu. În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.

Această obligație este menționată atât în Legea educației, cât și în noul regulament de organizare a școlilor, intrat în vigoare în septembrie anul trecut.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

O fostă profesoară rupe tăcerea pe TikTok: Lucrurile incomode pe care părinții elevilor de gimnaziu trebuie să le audă, chiar dacă nu vor

Nu-și mai sună părinții, nu mai vin acasă: Ce îi determină pe copii să rupă legătura cu mama și cu tata după ce devin adulți? Experții explică motivele

Reproșuri, acuzații și cereri de neînțeles: Profesorii spun cele mai halucinante mesaje primite de la părinți. Și totuși, mesajul lor rămâne unul clar: „Suntem aici pentru binele copilului!”

Cel mai periculos lucru pe care părinții îl învață pe copilul lor. Psiholog: „Obsesia asta creează o generație de adulți care ajung să creadă că e ceva în neregulă cu ei”

pixel