Se schimbă criteriile de acordare a burselor! Modificări majore după ce elevii şi părinţii s-au revoltat
Data actualizării:
Data publicării:
Schimbări importante în privința criteriilor de acordare a burselor!

După ce comunitatea elevilor și părinților a exprimat nemulțumiri față de decizia Ligiei Deca de a acorda burse de merit elevilor cu medii între 1 sau 2, Ministerul Educației anunță că vor fi făcute modificări. De anul viitor, bursa de merit va fi acordată elevilor cu medii mai mari de 9.50 sau rezultate remarcabile la concursuri și olimpiade naționale și nu va mai fi la primii 30% din clasă, așa cum se întâmplă în prezent. 

Citește și Bursele de merit acordate elevilor cu medii sub 5. Ministrul Educației: ”Cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o notă de trecere”

Bursa de reziliență

SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia

Apare pe scena o noutate în lista Ministerului Educației - bursa de reziliență, menită să recompenseze progresul notabil al elevilor. Aceasta va fi acordată exclusiv primilor 30% din clasă, cu o medie mai mare de 7. Este de menționat că valoarea bursei de reziliență va fi mai mică decât cea de merit. Anul acesta a existat o controversă considerabilă, generată de acordarea bursei de merit în valoare de 450 de lei pentru peste 8.500 de copii cu medii sub 5.

O altă schimbare importantă este comunicată de Ligia Deca în ziua prezentării rezultatelor testelor PISA la nivel internațional: elevii cu absențe nu vor mai fi eligibili pentru acordarea bursei. Această decizie vine într-un context în care, după cinci ani, elevii din România se mențin în coada clasamentului la disciplinele de matematică, lectură și științe, conform testelor PISA.

„Principiul de a acorda bursele unui procent de elevi din fiecare clasă din fiecare școală este unul bun. Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor. Ne dorim ca în mod cumulat, bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase. Valoarea va fi discutată o dată cu bugetul de anul viitor. Bursa în acest an rămâne pe regulile anunțate. Dosarele de curs au fost deja făcute, au fost aprobate. Deci în acest an mergem pe politicile anunțate. Modificările pe care le-am sugerat urmează să le discutăm împreună cu actorii din învățământ și apoi să facem modificările normative”, a declarat Ligia Deca.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie / FOTO: freepik.com @senivpetro

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții / FOTO: Freepik.com@prostooleh

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

pixel