Secretele Harvard pentru creșterea unui copil bun: Pilonii principali ai succesului
Data publicării:
Creșterea unui copil bun, respectuos, care aduce o contribuție pozitivă la lumea în care trăiește este visul fiecărui părinte. Experții de la Harvard au dat câteva sfaturi pentru a realiza acest lucru.

Visul oricărui părinte este – sau cel puțin ar trebui să fie – să crească un copil bun care să aducă o contribuție pozitivă în societatea în care trăiește și să se comporte responsabil. Dar cum se face?

În acest articol am adunat o serie de sfaturi dezvoltate de experții de la Harvard pentru a crește un copil bun.

Noi, părinții, avem uneori nevoie de sfaturi suplimentare pentru a ne putea ocupa de copiii noștri. A fi părinte este un lucru minunat, dar este și o sursă inepuizabilă de stres, probleme și îndoieli. Creșterea unui copil bun este întotdeauna dificilă și de cele mai multe ori nu știm dacă o facem bine sau nu. 

Din fericire, există multe cărți, experți și institute care ne pot ajuta.  Una dintre acestea este prestigioasa Universitatea Harvard, care are unele dintre cele mai bune cadre universitare la scară globală. O parte dintre ei au împărtășit o serie întreagă de sfaturi utile pentru a-i ajuta pe părinți să facă față anxietăților și fricilor.

Cum să crești un copil bun conform experților

Pilonii principali ai unei bune educații sunt în esență trei: responsabilitate, respect și empatie. Creșterea copiilor sănătoși din punct de vedere emoțional este dificilă, dar nu imposibilă. În primul rând, ei trebuie să se simtă iubiți și respectați de părinți, pentru a putea imita acest comportament și apoi să îl aibă alături de ceilalți.

Învață-i să fie recunoscători

A fi recunoscător este o modalitate bună de a învăța să-i respecti pe ceilalți. Prin recunoștință, copiii își dau seama cât de norocoși sunt că au oameni care îi iubesc și le pasă de ei.

Învață-i să fie recunoscători pentru lucrurile mărunte, cum ar fi micul dejun pregătit de părinți în fiecare zi. Mulțumirea este un principiu universal,  care îmbunătățește comunicarea și creează o atmosferă frumoasă. În plus, conform mai multor studii, copiii care spun mulțumesc se bucură de o sănătate mai bună decât cei care nu spun mulțumesc.

Valorile familiei: respect și înțelegere

Un copil trebuie să fie clar cu privire la valorile care îi sunt predate acasă. Acestea îi vor influența deciziile viitoare și vor fi valabile și în alte medii, precum școala, sau cu alte persoane, precum prietenii.

Este esențial ca copilul să știe că trebuie în primul rând să-i respecte pe ceilalți și să-i trateze politicos. De asemenea, este important să știe să se apere atunci când se confruntă cu o situație nedreaptă, dar și să știe să ierte.

2. Secretele ... (secretele-harvard-pentru-cresterea-unui-copil-bun-pilonii-principali-ai-succesului_21468100.jpg)

Foto: Freepik

Petreceți cât mai mult timp cu ei

În zilele noastre părinții abia au timp să-și crească copiii. Munca le ia ore lungi, iar când vin acasă de la serviciu, singurul lucru pe care vor să-l facă este să se relaxeze, cu siguranță nu să se joace.

Asigurați-vă că vă faceți timp pentru copii, deoarece este esențial pentru educația lor. O zi pe săptămână rezerv-o doar pentru ei, încurajează-i să aibă încredere în tine și arată-le că sunt importanți pentru tine. Un copil va prefera să primească afecțiunea părinților săi decât jucăriile care servesc la cumpărarea iubirii sale. 

Învață-i să fie plini de compasiune

Una dintre caracteristicile oamenilor buni este compasiunea. A crește un copil bun înseamnă a-l învăța să privească dincolo de ură și resentimente. Nu doar alții greșesc, ci și noi.

Mai mult, un copil bun trebuie să învețe să-i protejeze pe cei slabi și să se răzvrătească împotriva nedreptății.  Este plin de compasiune, dar nu permite celorlalți să-l trateze urât pe el și pe oamenii pe care îi iubește. Cu toții merităm la fel și nimeni nu merită să fie batjocorit sau umilit.

Învață-i să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor

A crește un copil bun înseamnă a-l învăța să fie responsabil.  Toate deciziile pe care le va lua, atât cele bune, cât și cele rele, vor depinde de el. El trebuie să fie conștient de consecințele pe care le pot avea acțiunile sale. El va face greșeli și va trebui să își asume responsabilitatea pentru ele.

Invitați-l să fie o persoană curajoasă și să-și exprime părerile fără teamă, dar întotdeauna cu respect. Vorbește cu el despre lucruri importante, cum ar fi moralitatea, etica și demnitatea.

Învață-i să-și exprime emoțiile în moduri sănătoase

Este bine să exprimi emoții și sentimente, iar copilul tău trebuie să știe acest lucru. Mulți părinți consideră acest lucru un semn de slăbiciune, dar nu este cazul. Copiii trebuie încurajați să fie ei înșiși și să exprime ceea ce simt.  De-a lungul vieții lor vor experimenta diverse schimbări, dintre care unele sunt în rău.

Nu îi putem proteja atunci când se confruntă cu anumite situații, dar îi putem învăța să se ridice și să meargă înainte. A învăța să contracarezi emoțiile negative este un proces dificil, dar cu ajutorul părinților buni o vor face.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel