Semne că ai fost crescut de părinți care se așteaptă să le plătești pentru copilăria ta
Data publicării:
Când observi semnele că ai fost crescut de părinți care se așteaptă ca tu să le răsplătești pentru copilăria ta, probabil că rămâi să te întrebi.

Majoritatea părinților tranzacționali nu înțeleg pe deplin modul în care dragostea lor rară are un impact negativ asupra copiilor lor. Pentru ei, a vă pune un acoperiș deasupra capului și mâncare pe masă era mai mult decât suficient.

Cu toate acestea, există consecințe drastice pentru părinții care gândesc în acest fel.

Citește și Este mama ta toxică? Experții dezvăluie semnele la care trebuie să fii atent

Înrăutățirea sănătății mintale, viitoare relații disfuncționale, probleme de încredere - aceste probleme care au început în copilărie pot duce în cele din urmă la o viață întreagă de suferință și durere.

Iată semnele că ai fost crescut de părinți tranzacționali care se așteaptă ca tu să îi răsplătești pentru copilăria ta

Sursa foto: freepik.com@Guzov Ruslan

Au făcut „barter” cu tine. Dacă faci ASTA, primești asta.

În copilărie, părinții tăi obișnuiau să facă burter cu tine. Poate spuneau ceva de genul: „Dacă speli vasele timp de o săptămână, îți cumpăr jocul pe care ți-l dorești”.

Acest lucru indică faptul că ai fost crescut de părinți tranzacționali, care se așteaptă ca tu să îi răsplătești pentru copilăria ta.

La suprafață, aceste afirmații ar putea să nu pară problematice. La urma urmei, relațiile sunt un dă și ia. Dar părinții care privesc relația cu copilul lor ca pe una tranzacțională nu este sănătos.

În copilărie, acest mod de gândire te-a convins probabil că tot ce este bun în viață trebuie să fie câștigat și câștigat și că nici măcar ceva atât de simplu precum dorința ca părinții tăi să facă un lucru frumos pentru tine nu ar trebui să vină ușor sau gratuit.

Vezi și Mamele toxice: cum acționează, cum te manipulează și cum cred că ești al lor

Ei se simțeau îndreptățiți la tot ce era al tău

Sursa foto: freepik.com@myoceanstudio

Părinții tranzacționali care se așteaptă ca tu să le răsplătești pentru copilăria ta se simt îndreptățiți la tot ceea ce ai avut, pentru că ei sunt cei care tehnic au cumpărat pentru tine.

Este posibil să se fi uitat prin obiectele tale personale și să fi spus: „Eu ți-am cumpărat asta, deci mie îmi aparține, nu ție”.

Potrivit psihoterapeutului și autorului Sean Grover L.C.S.W., lipsa de limite a unui părinte creează copiilor probleme de încredere de durată.

El a adăugat că părinții care nu le oferă copiilor independența necesară pentru a crește ajung să creeze copii care se rușinează de propriile nevoi, potrivit YourTango.

În plus, o cercetare publicată în International Journal of Aging and Human Development a constatat că trauma trădării a determinat adolescenții să raporteze dificultăți de reglare emoțională, agresivitate și abilități de comunicare slabe - în special, atunci când erau implicați într-o situație stresantă cu mamele lor.

Îți ofereau afecțiune în funcție de cum te comportai

 

Părinții tranzacționali nu înțeleg că afecțiunea lor nu ar trebui să se bazeze pe modul în care te comporți; mai degrabă, afecțiunea din partea unui părinte ar trebui să se bazeze pe dragostea necondiționată pe care o au pentru copiii lor.

Nu vorbeau cu tine decât dacă aveau nevoie de ceva

Când erai copil, părinții tăi nu vorbeau cu tine decât dacă aveau cu adevărat nevoie de ceva, ceea ce era extrem de dureros. Te făcea să te simți folosit și ca și cum tot ce erai bun era să le faci favoruri.

Părinții tranzacționali nu consideră afecțiunea sau conversația de bază drept o nevoie. Pentru ei, dacă ți-au oferit un loc în care să locuiești, haine pe care să le porți și mâncare pe care să o mănânci, ar trebui să fii recunoscător pentru ceea ce ai.

Dar când au avut nevoie de ceva în schimb, dintr-o dată s-au comportat ca cel mai bun prieten al tău, chiar dacă ți-au ignorat continuu nevoile.

Te-au comparat cu alții pentru a te „motiva”

Sursa foto: freepik.com@gpointstudio

Un alt semn al părinților tranzacționali care se așteaptă ca tu să le răsplătești pentru copilăria ta este modul în care te compară cu alții, de obicei ca o modalitate de a aprinde un foc metaforic sub tine pentru a te motiva să muncești mai mult.

Dar, în acest proces, ți-au diminuat valoarea de sine și încrederea.

Potrivit unei cercetări din revista Current Psychology, oamenii se simțeau din ce în ce mai negativi în legătură cu ei înșiși atunci când se comparau cu persoane care se descurcau mai bine în viață.

Comparația socială duce la reevaluarea calității vieții tale și poate provoca o discrepanță între sinele tău ideal și sinele tău real.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@ harsh2030fp

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra / FOTO: freepik.com@ yearon112

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială: o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele! / FOTO: freepik.com @ user18954937

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele!

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!” / FOTO: freepik.com @Ambreen

Psiholog Ion Duvac: „Sistemul educațional trebuie resetat din temelii! Școală fără ghiozdane, fără teme, fără telefoane, fără medie la purtare, uniformă!”

pixel