Semne că faci parte dintr-o familie disfuncțională, care la început pot părea normale, potrivit experților
Data publicării:
Natura iubește varietatea, iar familiile vin în atât de multe aranjamente diferite. Toate au aspecte unice de interacțiune, comunicare și sprijin. 

Cu toate acestea, la fel cum natura poate manifesta frumusețe și uimire la fel de mult ca lupta și suferința, la fel se poate întâmpla și cu microcultura unei familii.

Crescând, microcultura familiei tale este normalitatea ta, dar normalitatea familiei tale s-ar putea să nu fi fost practica comună.

Citește și Semne că ai fost crescut de părinți care se așteaptă să le plătești pentru copilăria ta

Iată semne ale unei disfuncții familiale majore care pot părea normale la prima vedere, potrivit experților:

Problemele nu sunt niciodată rezolvate

Conflictul în sine nu este un semn de disfuncție, după cum explică Institutul Gottman. Cu toate acestea, dacă conflictul este lăsat nerezolvat și nu se fac reparații pentru a remedia conflictul, acesta poate duce la daune de durată pentru familii.

Oamenii învață fie să evite conflictul (și să nu se ocupe niciodată de el), fie să învețe că trebuie să câștige întotdeauna conflictul și să trăiască cu teama de a pierde.

Niciuna dintre modalitățile de abordare a conflictelor de tipul „totul sau nimic” nu este utilă. Totuși, acest lucru este foarte comun și pare foarte normal.

Controlul

O analiză a relațiilor de familie în Journal of Personality and Social Psychology arată cum un anumit grad de control este normal, cum ar fi stabilirea unor ore de asediu, solicitarea de a se îmbrăca corespunzător, stabilirea unor reguli privind utilizarea telefonului, gustările sau orele de masă și așa mai departe.

Dar în familiile disfuncționale, părinții depășesc cu mult norma.

Aceștia pot încerca să controleze fiecare aspect al vieții copiilor lor, limitând socializarea cu colegii, stabilind reguli nerezonabile și nepermițându-le niciodată copiilor lor să aibă un cuvânt de spus în casă. Copiii lor se vor lupta să devină adulți independenți. Aceștia pot avea o serie de probleme la vârsta adultă, de la un stil de atașament deficitar până la îndoieli profunde de sine și probleme cu autoritatea.

Nu sunteți sigur cum arată comportamentul „normal” al familiei

Există o carte scrisă pentru copiii adulți ai alcoolicilor (și va rezona cu copiii adulți din orice tip de familie disfuncțională) numită Adult Child's Guide To What's Normal.

Vezi și Lecții de aur pe care părinții milenari nu le predau copiilor lor

Aceasta trece în revistă multe întrebări specifice despre care copiii care au fost crescuți în familii disfuncționale habar nu au, cum ar fi cum să spui nu unor planuri sau la ce oră este considerată prea târziu pentru o vizită.

Există prea mult sau prea puțin conflict

Dacă vă certați și vă certați mereu fără să ascultați sau să rezolvați nimic, este posibil să fi provenit dintr-o familie în care oamenii erau foarte reactivi și ineficienți în a se liniști.

Tensiunea mediului în care ai crescut te-a condiționat să fii mereu gata și dispus să te cerți.

Dacă nu aveți niciodată conflicte și lucrurile sunt întotdeauna agreabile, este posibil să fi provenit dintr-o familie în care emoțiile au fost „măturate sub covor” și nu au fost abordate, după cum explică cercetarea din Psychology Journal.

Atât relațiile intime „foarte conflictuale”, cât și cele „prea puțin conflictuale” pot fi nesatisfăcătoare și epuizante emoțional.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...



Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel