Semne subtile că ai fost crescut într-o familie disfuncțională, iar efectele se văd în viața de adult
Data actualizării:
Data publicării:
În termeni simpli, o familie disfuncțională te descurajează să ai încredere în adevăratul tău sine, astfel încât să dezvolți un fals simț al sinelui. Ce înseamnă asta? Î

Înseamnă că ai dreptul să fii tot ceea ce ești, dar, din păcate, mulți oameni au limitări inconștiente datorită faptului că provin dintr-o familie care i-a cerut subliminal persoanei să se adapteze la nevoile unuia sau mai multor membri ai familiei. 

Citește și „Lucruri de care fiecare copil are nevoie pentru a crește simțindu-se iubit și acceptat”

Iată 6 semne subtile că ai fost crescut într-o familie disfuncțională - și te afectează acum:

Sursa foto: freepik.com@gabrielhrech

Petreci prea mult timp încercând să faci pe plac altora

Te simți vinovat că faci lucruri pentru tine. Te simți vinovat să te enervezi pe oameni pe care crezi că nu ar trebui să fii. Și te simți vinovat când alții sunt supărați.

Acest lucru este cauzat de gândul tău eronat că ești responsabil pentru sentimentele altora. Ai fost antrenat, în esență, să faci ceea ce este imposibil de făcut pentru a-i face pe ceilalți să se simtă fericiți, potrivit Your Tango.

Vezi și „Semne că ai crescut într-o familie fără prea mulți bani și asta te afectează ca adult”

Acesta este un element esențial pe placul oamenilor, așa cum este descris în cercetarea din 2024.

Ai tendința de a alege oameni care au probleme 

Simți constant că relația este inegală, nu există echilibru sau corectitudine. Desigur, din cauza falsului tău simț al responsabilității și al vinovăției, rămâi prea mult timp în aceste relații inegale și îți distrugi bunăstarea emoțională.

Fie există prea mult, fie nu este suficient conflict în relația ta intima

Dacă vă certați mereu și vă certați fără nicio ascultare sau rezoluție, este posibil să fiți dintr-o familie în care oamenii erau foarte reactivi și ineficienți în a calma situațiile.

Tensiunea din mediul tău de creștere te-a condiționat să fii mereu gata și dispus să te cerți.

Daca nu ai niciodată conflicte și lucrurile sunt intotdeauna agreabile, este posibil să fi venit dintr-o familie în care emoțiile au fost „ascunse sub covor” și nu au fost discutate. Atât relațiile intime „conflict ridicat”, cât și „conflict prea scăzut” pot fi nesatisfăcătoare și epuizante din punct de vedere emoțional.

Ești dur cu tine însuți și tinzi să fii perfecționist

Perfecționismul înseamnă, de obicei, că ai fost fie supraevaluat, fie subevaluat în copilărie, așa cum s-a explorat într-un studiu din 2019.

Dacă ai fost supraevaluat, unul sau ambii părinți au făcut un mare lucru din realizările tale și au dat impresia că se simt mai bine decât tine în privința realizării lor. 

Sau ai fost subevaluat și făcut să simți că niciodată nu ai putea fi suficient de bun. În ambele cazuri, nu ai învățat cum să te simți „apreciat” pentru cine ești.

Îți este greu să te relaxezi

Dacă te oprești vreodată, s-ar putea să observi cât de încordat ești. Cercetările privind tratamentul abuzului și neglijării în copilărie arată că persoanele care au adesea această problemă sunt în perpetuă mișcare, având întotdeauna mai multe de făcut pe lista de sarcini decât le permite timpul.

Esti extrem ca parinte

Sursa foto: freepik.com@dr.digitex

Fie ești prea laissez-faire, lași copiii tăi să conducă casa, fie o conduci ca o „tabără de pregătire”, stingând astfel spontaneitatea copiilor tăi. În acest caz, probabil că ați venit dintr-o familie care a trecut prin astfel de situații.

Indiferent de situațiile în care ai fost pus în calitate de copil, vestea bună este că poți schimba aceste aspecte în actuala ta familie.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel