Semnificația numelui Daniela, unul dintre cele mai la modă nume de fete din lume
Data publicării:
Numele Daniela este în top 20 al celor mai folosite nume de fete în 2023.

Acest lucru se reflectă în datele Institutului Național de Statistică (INE), care îl plasează pe poziția a 18-a între numele cele mai frecvent date fetelor născute în anul precedent în Spania. Și este dovada că numele clasice, folosite generație după generație timp de secole, nu se demodează niciodată.

Care este semnificația numelui Daniela?

Daniela este un nume ebraic care înseamnă „judecat de Dumnezeu” sau „Dumnezeu este judecătorul meu”. Acesta provine din doi termeni: verbul „din”, care înseamnă „a judeca”, de la substantivul „El”, care se traduce prin „Dumnezeu” sau „divinitate”.

Care este originea numelui Daniela?

Această semnificație cu referire la justiția divină are foarte mult de-a face cu originea numelui Daniela. Așa cum am spus, este un nume ebraic și, mai mult, unul biblic. Daniela este varianta feminină a lui Daniel, unul dintre profeții Vechiului Testament, care a fost dus la curtea lui Nabucodonosor al II-lea, regele Babilonului, când era foarte tânăr. Acolo a fost făcut eunuc și a trebuit să învețe limba și tradițiile mesopotamiene, fiind obligat să le lase în urmă pe cele evreiești.

Cu toate acestea, el și ceilalți tineri evrei aduși la curte în același scop au păstrat preceptele iudaice. Cu o ocazie, Nabucodonosor a avut un vis ciudat care l-a umplut de nesiguranță, așa că a chemat ghicitori și înțelepți pentru a-l interpreta; știind că ar putea fi victima unei înșelătorii, i-a asigurat în mod fals că nu își amintește visul.

Când niciunul dintre înțelepții convocați nu a răspuns așa cum se aștepta regele, acesta s-a înfuriat foarte tare și a ordonat să fie executați cu toții. Când Daniel a auzit ce s-a întâmplat, a cerut să apară în fața monarhului, care i-a aprobat cererea. În acea noapte, atât profetul, cât și însoțitorii săi s-au rugat lui Dumnezeu să le dezvăluie visul și semnificația acestuia, iar Dumnezeu le-a ascultat rugămințile.

Când Daniel s-a prezentat în fața lui Nabucodonosor, nu numai că i-a povestit visul, dar i-a și interpretat semnificația, astfel că a obținut aprobarea regelui, iar acesta l-a numit guvernator al provinciei Babilon și șef al înțelepților și al înțelepților din Babilon.

Darul de ghicitor al lui Daniel a continuat cu succesorii lui Nabucodonosor al II-lea la tron și, în ciuda faptului că se afla sub ordinele diferiților monarhi, el a văzut întotdeauna justiția divină drept adevăratul său protector. O justiție care chiar i-a salvat viața dintr-o situație fatală: a fost aruncat în groapa cu lei. I-a cerut lui Dumnezeu să îl protejeze, iar dreptatea a făcut inimaginabilul: felinele, odată ajunse alături de profet, au rămas absolut pașnice, fără să-l zgârie măcar. Prin urmare, în inima lui avea foarte bine în minte că Dumnezeu era judecătorul său. De aici și originea numelui.

Când este sărbătorită Sfânta Daniela?
Ca multe alte nume de origine evreiască, Daniela este prezentă și în tradiția creștină. De aceea, ea este inclusă în calendarul sfinților și se sărbătorește ziua ei onomastică. Mai exact, Sfânta Daniela este pe 21 iulie și, de fapt, aduce un omagiu profetului Daniel pentru devotamentul său neclintit față de Dumnezeu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...

Femeile divine: Nume de zeițe celebre ale lumii antice

În mitologiile antice, femeile divinități au jucat un...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel