Semnificația numelui Maria
Data actualizării:
Data publicării:
Numele Maria are o istorie lungă și bogată, datând din cele mai vechi timpuri. În Biblie, Maria este numele surorii lui Moise, care era cunoscută pentru înțelepciunea și inteligența ei.

Maria provine din ebraicul Miriam, sau aramaicul Mariam. Semnificația numelui nu a fost stabilită cu certitudine, dar la origine poate fi un nume egiptean, probabil „mry” (îndrăgită) sau „mr” (dragoste, stăpână, doamnă respectabilă sau doamnă îndrăgită) și înseamnă „copil dorit” sau „aleasă, iubită de Dumnezeu”.

Maria este un nume tradițional feminin cu rădăcini în limbile latine (spaniolă, italiană), precum și în germană. Apare și în limbile scandinave; deși Maria nu este inițial nordică, numele apare în mai multe saga și este numele fiicei regelui Harald Sigurdsson. 

Mai multe persoane din lumea regală poartă acest nume. Maria Tereza a Austriei, Maria de Burgundia, Maria Carolina a Austriei și Maria Feodorovna (Dagmar a Danemarcei). Mai sunt și din categoria oamenilor de știință: Marie Curie, atleta Maria Sharapova, cântăreața Maria Callas, educatoarea Maria Montessori și actrița Maria „Meryl” Streep din musicalul „Mamma Mia”.

Maria - nume creștin

Maria este unul dintre cele mai întâlnite şi mai frumoase nume, deoarece astfel s-a numit Maica Domnului, Fecioara Maria, mama cea după trup a Mântuitorului nostru, Domnul Iisus Hristos. Maica Domnului este pentru creştini icoana dragostei fără sfârşit, ea rugându-se fără încetare pentru noi, oamenii. Este o pildă vie de sfinţenie, de bunătate şi smerenie.

Citește și „Semnificația numelui Anastasia”

Sărbătorile cele mai importante închinate Maicii Domnului sunt: Naşterea Maicii Domnului (numită popular Sfânta Maria mică) - 8 septembrie; Intrarea în Biserică a Maicii Domnului - 21 noiembrie; Bunavestire - 25 martie; Adormirea Maicii Domnului (numită popular Sfânta Maria mare) - 15 august.

Sursa foto: freepik.com@senivpetro

Numele Maria a rămas constant în top 10 din 1991 până în 2016, fiind cel mai favorizat de hispanici și americanii. Datorită sunetului său și a ortografiei necomplicate, indicele de popularitate Maria a crescut pentru prima dată în anii 1940, ajungând pe locul 31 între 1973–1975. 7.531 de bebeluși au fost numiți Maria în 1975. După aceea, popularitatea sa a scăzut pentru o perioadă, până când s-a clasat pe locul 109 în 2015, 115 în 2018 și 104 în 2019. Potrivit Administrației Securității Sociale, Maria ocupă locul 109 ca nume popular pentru fete din Statele Unite, conform datelor din 2020, 2.460 de fetițe purtând acest prenume.

În ultimii zece ani, tendințele spre pentru numele Maria au înregistrat o valoare constantă de căutare de peste 20, ajungând la 100 în septembrie 2017. Valoarea a ajuns la cel mai scăzut punct, pe 24 în octombrie 2018.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel