Sfaturi de la experți în pedagogie pentru ca elevii să-și facă temele de vacanță fără să se plângă: „Trebuie să NU devină o sursă de stres pentru copii!”
Data publicării:
Este posibil ca elevii să fie interesați să-și facă temele fără să se plângă în timpul vacanței? Doi experți ne explică cum să atingem acest obiectiv. 

Tema de vară poate fi o oportunitate excelentă pentru copii de a-și continua învățarea în diverse domenii sau de a consolida cunoștințele dobândite în timpul anului școlar, notează Ser Padres. Cu toate acestea, este important să nu uităm că principalul scop al vacanței este să ne bucurăm și să ne relaxăm după eforturile depuse în timpul anului școlar.

Așadar, trebuie să prevenim ca temele de vară să devină o sursă de stres pentru copii, potrivit experților.

Pentru a vă asigura că copiii își rezervă un mic spațiu în timpul vacanței pentru teme și le văd ca pe o activitate distractivă și motivantă, doi experți în pedagogie au oferit sfaturi practice.

Sfaturi pentru ca elevii să-și facă temele de vară motivați

SURSA FOTO: freepik.com @ksu_slyusareva

Acordați atenție intereselor copilului

„Odată cu sosirea vacanțelor lungi de vară, este indicat să dedicați puțin timp în fiecare zi pentru a trece în revistă conținutul dobândit în cursul anului școlar”, spune Louise Rosenheck, director de pedagogie al platformei Kahoot!.

„Învățarea nu se oprește niciodată, iar vara este oportunitatea perfectă de a învăța lucruri noi și de a consolida cunoștințele dobândite în timpul anului.”

Cu toate acestea, Rosenheck subliniază că este esențial să ascultați nevoile copiilor înainte de a propune o rutină de vară: „dacă pot alege ceea ce îi interesează, învățarea devine ceva distractiv și semnificativ.”

Stabiliți o bună comunicare între părinți și copii

„Comunicarea dintre părinți și copii este esențială”, spune Rosenheck, recomandând stabilirea unor obiective comune și a unui calendar agreat pentru a promova motivația.

Aceste idei pentru stabilirea unei bune comunicări cu copilul dumneavoastră pot fi utile.

De asemenea, Rosenheck sugerează recunoașterea valorii învățării practice și jucăușe, fie că este vorba de construirea unui turn din cuburi sau de a face sport.

Stabiliți programe și o rutină

Ruth Fernández, șefa de la Smartick, sugerează menținerea unei rutine chiar și în timpul verii pentru a crea obiceiuri de învățare.

„Recomandăm să faceți sesiunile la aceleași ore: dimineața devreme și după masă sunt două perioade care funcționează foarte bine”, spune Fernández.

Alegeți sarcini diferite de cele făcute la școală

„Este bine ca copiii să simtă că sunt în vacanță, așa că activitățile ar trebui să fie diferite față de școală”, spune Fernández.

Folosiți medii diferite

Rosenheck recomandă utilizarea unor medii variate pentru a îndeplini sarcinile de vară, precum caiete de exerciții, jocuri educaționale, aplicații digitale etc.

„Părinții pot alege aplicații care acoperă aceleași concepte și pot participa împreună cu copiii lor pentru a consolida învățarea într-un mod jucăuș.”

Puneți un mic stimulent

Ruth Fernández sugerează motivarea copiilor cu mici stimulente rezonabile, cum ar fi mersul la film, o înghețată sau o cină în oraș.

„Aceste activități, chiar dacă ar fi făcute oricum, pot deveni stimulente și nu ar trebui să fie exorbitante, pentru a încuraja responsabilitatea”, spune Fernández.

Întăriți-le respectul de sine și responsabilitatea

Louise Rosenheck sfătuiește să încurajați și să lăudați copilul pentru efortul său de a învăța lucruri noi: „întărirea pozitivă are un impact mare asupra dezvoltării copilului.”

Faceți temele și cu alți copii

Rosenheck recomandă ca, ori de câte ori este posibil, copiii să facă activitățile împreună cu un prieten care lucrează la același nivel: „Pot să-și facă temele împreună și să se joace după aceea.”

Extindeți învățarea vorbind despre subiecte în timpul momentelor de familie

Rosenheck sugerează integrarea subiectelor de conversație în momente precum prânzul sau cina sau oferind copilului provocări de rezolvat.

„Acest lucru poate fi distractiv chiar și în timpul călătoriilor de vară cu mașina!”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel