Sfaturi pentru a crește copii independenți și încrezători în sine
Data publicării:
Creșterea copiilor independenți și încrezători în sine necesită, mai presus de toate, să știi când să intervină și când să favorizeze spațiile astfel încât să-și dobândească propriile abilități, pe care le vor asimila înfruntând provocări și dificultăți.

Arta de a crește un copil și educația lui necesită doze mari de răbdare, tone de afecțiune și o privire înțeleaptă capabilă să le intuiască nevoile.

În urmă cu ceva timp, a fost publicată o carte interesantă despre educație intitulată Raising Independent, Self-Confident Kids, în care doi psihiatri de copii, Wendy Moss și Donald Moses, reflectau asupra modelului de creștere al multor părinți de astăzi.

Am ajuns în punctul în care una dintre prioritățile noastre principale este să rezolvăm fiecare problemă pe care o au copiii noștri. 

Ba mai mult, uneori chiar îi precedem prin îngrijorare că au o viață ușoară, plină de satisfacții și mereu calm. Astfel, dacă pe de o parte le oferim o aparentă liniște aproape idilică, pe de altă parte ne face plăcere să știm că totul este în ordine.

Toate acestea sunt cu siguranță de înțeles și, în cele mai multe cazuri, de dorit. Dar trebuie amintit că există cei care duc această tendință la extrem. Deschizându-le calea în fiecare zi și în orice împrejurări îi privează de o abilitate necesară: funcționarea executivă.

Psihiatrii de copii, Wendy Moss și Donald Moses, definesc funcționarea executivă ca un set de abilități prin care cineva învață să fie responsabil de lumea sa, să se organizeze, să-și gestioneze treburile, să învețe din greșeli și să dezvolte un sentiment de autoeficacitate. 

Deci, să vedem ce strategii putem implementa pentru a crește copii independenți și încrezători în sine.

Creșteți copii independenți și încrezători în sine

1. A ști când să se intervină 

Creșterea unui copil este ca un dans în care dacă într-o clipă există o îmbrățișare, în clipa următoare trebuie să existe libertate de mișcare. 

Chiar și în momentele în care îți lași partenerul de dans să-ți execute pașii și mișcările în libertate absolută, ei continuă să fie prezenți, ghidându-ne de la distanță.

A ști când să acționăm și când să ne îndepărtăm de copiii noștri necesită în primul rând aplicarea unor reguli de bază  de conviețuire și un cadru de acțiune în care fiecare membru al casei își are responsabilitățile. O responsabilitate asumată și îndeplinită zilnic conferă drepturi și, în această dinamică, este convenită între membrii unei familii în care copiii pot crește în siguranță și fericiți știind ce se așteaptă de la ei în orice moment.

2. Încredere

Pentru a crește copii independenți este necesar să aveți încredere în ei; încredere în noi înșine ca părinți sau educatori și încredere în sine.

În acest fel, micuțul crește într-un mediu în care este hrănit în permanență, în care afecțiunea și atenția sunt mereu disponibile și nu există teamă sau barieră care să-l împiedice să comunice temerile și nevoile; prin urmare se va bucura de o mai mare siguranță pentru a se simți capabil să facă orice.

3. Învață-l să ia decizii sănătoase

Ce înseamnă o decizie sănătoasă? Deciziile sănătoase sau încurajatoare sunt cele care permit unui copil să învețe, să-și facă drum prin asumarea responsabilității, prin care înțelege că acțiunile au consecințe și că comportamentele negative au un impact asupra lor și asupra mediului înconjurător. Mai mult, ei sunt și cei care învață că a cere un sfat este pozitiv și că, uneori, alegerea pe care o faci nu trebuie să coincidă cu cea a altora.

La fel, pentru a crește copii independenți, este necesar să avem în vedere că fiecare copil are propria personalitate, gusturi și pasiuni. Ca adulți nu putem media în toate deciziile și alegerile lor, dar putem îndruma și sfătui.

 4. Asumarea responsabilității pentru chestiuni mari și mici

A face un copil responsabil necesită trei elemente: timp, răbdare și dragoste. În creștere, principalii inamici își doresc ca cei mici să preia rapid un număr mare de abilități și, uneori, lipsa noastră de abilitatea de a gestiona aceste provocări zilnice care apar atunci când ne așteptăm mai puțin.

O modalitate de a progresa în această direcție este să înțelegem că copiii sunt capabili să-și asume responsabilități încă de la o vârstă fragedă. La vârsta de 3 ani, de exemplu, sunt deja capabili să pună deoparte jucăriile și să ajute la micile treburi casnice, cum ar fi așezarea și curățarea mesei, udarea plantelor, îngrijirea animalelor de companie etc.

Aplicarea timpurie a regulilor, îndatoririlor și responsabilităților îi va ajuta să crească știind că pot desfășura multe activități, că asumarea responsabilităților este sinonimă cu creșterea și că îndeplinirea lor cu succes le întărește stima de sine.

5. Toleranța la frustrare

O strategie fundamentală pentru creșterea copiilor independenți și responsabili este de a-i ajuta să dezvolte răbdarea și capacitatea de a face față micilor obstacole zilnice. Ei trebuie să aibă posibilitatea de a experimenta și tolera frustrarea pentru a se dezvolta în adolescenți și adulți încrezători în sine.

Nu trebuie să ne îndoim niciodată de puterea cuvântului „nu” atunci când este nevoie. Un răspuns negativ la timp și la momentul potrivit generează mari beneficii de durată.

6. Dezvoltați autocontrolul

Învățați-i pe cei mici să privească înăuntru, să navigheze și să-și înțeleagă propriile universuri emoționale îi va face capabili să facă față mult mai bine problemelor și provocărilor de zi cu zi. Pentru a face acest lucru, nimic mai bun decât să le ofere o educație și o creștere bazată pe resursele inteligenței emoționale.

7. Abilități sociale

Dezvoltarea unor bune abilități sociale la copii îi va ajuta să construiască relații mai împlinite, să aibă o imagine de sine mai încrezătoare și să dezvolte competențe sociale adecvate și provocatoare. Să nu uităm nici că stabilirea unei empatii corecte și a unei bune asertivități le va permite să aibă mai multe legături pozitive în jurul lor, în care să evite dinamica bullying-ului și să supraviețuiască într-un mod mai sănătos în călătoria lor socială și emoțională.

În concluzie, în aventura creșterii copiilor independenți, încrezători în sine și, mai ales, fericiți, nu putem uita un aspect cheie: noi înșine. Părinții, bunicii și fiecare agent social care face parte din scenariul apropiat copilului sunt cei care educă prin exemplu, care hrănește sau face inepți, dă impuls aripilor micuțului sau îl duce într-o cușcă în care există indecizie, dependență și frustrare.

Să facem lucrurile bine, să ne amintim că cuvintele lasă urme de pași, că afecțiunea hrănește și că exemplele trasează căi.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copii  crestere  dezvoltare personala  incredere in sine 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel