Teodora Mețiu, despre greșeala uriașă a părinților de azi: „Am zis să nu fim ca ai noștri, de parcă au fost niște demoni. E grav!” / VIDEO
De ce se întâmplă asta? Și cum le putem face să se întoarcă la științe? Ne-am pus această întrebare.
Astăzi, în Franța, de exemplu, la vârsta de 17 ani (vârsta intrării în clasa a 12-a), una din două fete nu mai studiază deloc matematică – față de unul din patru băieți, conform ultimului raport al Academiei de Științe, publicat în iunie 2024.
Citește și Importanța îmbunătățirii înțelegerii lecturii la copii pentru a le spori inteligența
Aceasta nu ar fi neapărat o problemă foarte mare dacă nu ar crea inegalități între sexe în ceea ce privește alegerea unei cariere și orientarea profesională. Astfel, din totalul inginerilor din Franța, doar 23% sunt femei, conform unui sondaj din 2019 realizat de Ingénieurs et Scientifiques de France.
În ziua de 11 februarie 2025, când celebrăm Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință, haideți să încercăm să rezolvăm această ecuație cu mai multe necunoscute.
SURSA FOTO: Freepik.com@freepik
Se spune că fetele sunt mai bune la literatură, iar băieții la matematică. Și ce? Ar trebui să ne mulțumim cu acest stereotip?
Totuși, nu există nicio bază pentru această idee, întrucât un studiu recent realizat de Institutul Politicilor Publice, susținut de un raport al Ministerului Educației Naționale din 2023, confirmă că „fetele au același nivel la matematică ca băieții la începutul clasei pregătitoare (CP), dar încep să se distanțeze de materie în mijlocul primului an de școală, în timp ce ele păstrează un avantaj față de băieți la limba franceză”.
O diferență care, ulterior, continuă să se adâncească.
Acest lucru se datorează, în mare parte, clișeelor mai sus menționate, care sunt transmise încă din copilărie, întreținute pe parcursul anilor și care duc la orientări școlare și profesionale greșite.
„Observăm că, în general, tot ce ține de știință, deci tot ce ajută la dezvoltarea abilităților logico-spațiale și, evident, tot ce ține de motricitate, este oferit băieților. În schimb, jocurile pe care le considerăm a fi pentru fete sunt cele care dezvoltă mai mult empatia, atenția față de ceilalți și limbajul”, explică Manuela Spinelli, conferențiară la Universitatea Rennes 2 și specialistă în studii de gen, într-un interviu pentru France Inter.
Fetele au toate motivele să se orienteze mai mult către științe și matematică, atât din punct de vedere al carierei lor profesionale, cât și în ceea ce privește viitoarea remunerație și responsabilitățile pe care le vor ocupa. Așadar, cum le putem atrage către studiile științifice?
Specialiștii spun că părinții joacă un rol crucial în acest sens.
Oferă-le jocuri și activități legate de matematică. Există jocuri educative pentru toate vârstele, chiar și pentru cei mici, care le pot stimula interesul pentru matematică într-un mod distractiv.
Nu ignora scăderea performanțelor la matematică. După cum am observat, diferențele încep să se adâncească încă din clasa pregătitoare.
De ce să nu le propui cursuri de sprijin la matematică, fără a pune presiune și găsind un profesor care să facă lecțiile cât mai atractive și jucăușe?
Apelează la gândirea lor logică, capacitatea de a număra și pune în valoare raționamentele lor.
Încurajează-le să gândească logic și să aprecieze procesul de rezolvare a problemelor, accentuând faptul că acest tip de gândire este esențial nu doar pentru matematică, ci și în viața de zi cu zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Deși fetele au același nivel cu băieții la matematică...
Înscrierea copiilor în clasa...
Înscrierea copiilor în clasa...