Simion Hăncescu (FSLI) avertizează că zeci de mii de copii vor rămâne fără profesori în toamnă: „Acea învățătoare, care ia 5.000 lei pentru norma de bază, cum credeți că va accepta să ia 2.500?”
Data actualizării:
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Pe hârtie, sistemul de educație românesc funcționează. În realitate, din toamnă, mii de copii din toată țara s-ar putea trezi în fața unei uși închise sau a unei clase goale. Nu pentru că ar fi lipsă de infrastructură sau pentru că părinții nu i-au trimis la școală. Ci pentru că statul a reconfigurat plata profesorilor care predau „la plata cu ora” , iar efectul va fi devastator.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a făcut declarații cutremurătoare pentru Edupedu.ro: „În toamnă nu vor fi la plata cu ora profesori. Vor rămâne zeci de mii de copii, sute de mii de copii fără profesori”.

CITEȘTE ȘI Profesorii vor protesta, luni, în fața Parlamentului. Care sunt nemulțumirile

Profesorii la plata cu ora, plătiți cu 40% mai puțin pentru aceeași muncă

Una dintre cele mai mari nedreptăți semnalate de liderul FSLI este modul în care s-a schimbat algoritmul de calcul pentru plata cu ora.

„Datoria pe care și-o face un om la plata cu ora este aceeași pe care o face la norma de bază și nu mai împărțim la 72, împărțim la 160. Deci, va avea un șoc”.

Cu alte cuvinte, profesorii vor fi plătiți la jumătate pentru exact aceeași muncă. Și nu, nu vor preda doar 40% din materie. Nu vor vorbi 40% mai încet și nu vor petrece 40% mai puțin timp în fața elevilor. Vor fi nevoiți să-și asume aceeași responsabilitate, dar pe bani mult mai puțini.

„Acea învățătoare, care ia 5.000 lei pentru norma de bază, cum credeți că va accepta să ia 2.500 pentru ceea ce face la plata cu ora? Nu va face ora cu 40% mai scurtă sau va preda 40% din materie. Trebuie să-și facă treaba”.

Educatoarele și învățătorii „la cumul” țin sistemul pe linia de plutire

În acest moment, spune Hăncescu, sistemul de învățământ este salvat, în multe locuri, de oameni care acceptă să muncească suplimentar, pe cumul. Fără ei, multe grupe de grădiniță și clase primare nu ar mai avea cadru didactic.

„Avem foarte multe educatoare și învățători care sunt la cumul, pentru că nu găsim oameni”.

Dacă acești profesori se vor retrage în urma noii grile de plată, și tot mai mulți spun că o vor face, se va crea un vid uriaș. Clase întregi fără profesori. Sute de mii de copii afectați. Părinți în alertă. Școli paralizate.

Guvernul tace. „L-am întrebat pe premier, n-am primit un răspuns”

Poate cel mai revoltător aspect al acestei crize în devenire este lipsa totală de reacție din partea autorităților.

„Le-a venit lor ideea că nu se calculează corect plata cu ora și diminuează cuantumul drastic. L-am întrebat pe premier, n-am primit un răspuns”.

Sindicatele au încercat să afle logica din spatele acestei schimbări. Ce s-a urmărit, care sunt efectele anticipate, cum se vor acoperi golurile? Nimic. Nicio explicație. Nici măcar un dialog real.

Un preț prea mare pentru o economie de 0,2% din PIB

Cea mai dureroasă parte? Toată această reconfigurare financiară are un scop infim: o economie bugetară de doar 0,2% din PIB, potrivit lui Simion Hăncescu.

„Nimeni n-a calculat efectul asupra sistemului. Au fost niște calcule financiare și asta i-am spus premierului: pentru 0,2% din PIB economie este absolut aberant să-ți bagi joc de un sistem de o asemenea dimensiune”.

Cu alte cuvinte, România e pe cale să sacrifice calitatea educației și dreptul la învățătură al sutelor de mii de copii pentru o economie infimă, raportată la bugetul de stat.

VEZI ȘI:

Evaluarea Națională ar putea DISPĂREA complet! Ministrul Daniel David: „NU este corectă”

Daniel David, despre finanțarea domeniului educației: „Dacă pui bani într-un sistem nereformant, nu faci decât să amplifici anomaliile”

„Să nu depășești 30 într-o clasă!” Ministrul David: De ce vrea mai mulți elevi în clase și ce spune despre premierea olimpicilor

Ministrul Daniel David, noi precizări despre norma didactică: „Dacă vrei să-i ții pe copii 6 - 7 ore în școală, atunci hai să ne și ocupăm de ei”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Profesorii spun care sunt semnele clare că un copil e crescut bine de părinți: Comportamentele care arată educația de acasă

Ministrul Educației: „Oamenii care stau sunt plătiți pentru opt ore, nu sunt plătiți pentru 3,6 ore. Sunt plătiți pentru 40 de ore, nu pentru 18”

Marius Nistor, liderul sindical, mesaj către profesori: „Vom constata că acest guvern nu doar ne va scădea veniturile, ci acest guvern ne va scădea salariile”

Evaluarea Națională ar putea DISPĂREA complet! Ministrul Daniel David: „NU este corectă”

pixel