Specialist despre custodia comună: „Este un lucru inadmisibil, rușinos și un dezastru social”
Data actualizării:
Data publicării:
Divorțul sau separarea părinților este una dintre principalele cauze ale tulburărilor la copii și, totuși, fiind noi a doua țară din Europa cu cele mai multe divorțuri, nu avem o Lege a Custodiei Comune, o situație legală deja normalizată în țările din jurul nostru. 

Acest lucru încetinește procesele de separare, prelungind procedurile și transformând într-o problemă juridică o circumstanță din ce în ce mai frecventă în rândul spaniolilor (și al rezidenților).

Trebuie să reamintim că, în aceste cazuri, primii care trebuie protejați sunt copiii.

Citește și „Ne confruntăm cu un număr incredibil de copii extrem de liberi!” Daniela Gavankar atrage atenția: „Respectul și regulile se învață de la un tată implicat!”

César Martín, avocat specialist în dreptul familiei și director asociat al Biroului de Avocatură Velázquez, spune: „Custodia Comună este situația ideală pentru copii în cazul divorțului părinților lor, o măsură tot mai frecventă și tot mai solicitată, așa că nu înțelegem cum un proiect de Lege privind Responsabilitatea Părintească Comună stă de cinci ani într-un sertar.

Este un lucru inadmisibil, rușinos și un dezastru social.”

Sursa foto: freepik.com@freepik

Legea ar reglementa, printre altele, sistemul preferențial de custodie comună, o tendință în creștere în țara noastră.

În caz de separare sau divorț, aceasta ar rezolva unele chestiuni, cum ar fi lichidarea patrimoniului căsătoriei sau modul în care se reglează pensiile de întreținere pentru copiii majori care încă locuiesc alternativ la casa tatălui și la casa mamei, pe lângă alte zeci de circumstanțe.

Toate acestea, însă, sunt reglementate de fiecare Audiență Provincială așa cum consideră de cuviință. Iar așa cum prevede sistemul juridic, explică Martin.

„Când nu există o lege care să reglementeze ceva, trebuie ca jurisprudența să o facă, adică hotărârile repetate ale Tribunalului Suprem care completează aceste lacune și pe baza cărora se ghidează instanțele de familie și parchetele”, potrivit SerPadres.

Soluții pentru custodia comună

Sursa foto: freepik.com@ufabizphoto

Există câteva „soluții ideale” pentru custodia comună care presupun să nu se mute copiii din locuința familială și care necesită o anumită flexibilitate patrimonială, presupunând ca părinții să se succedă în acel domiciliu și fiecare să trăiască într-o altă casă în săptămânile în care nu sunt cu copiii lor.

„Să ai trei locuințe deschise sau două și ca părinții să se schimbe și în a doua locuință”, spune Martin.

Sursa foto: freepik.com@freepik

Citește și Daniela Gavankar, despre greșelile părinților la divorț: „E o foarte mare eroare! Să clarificăm asta: divorțează soțul de soție, NU părintele de copil!” / VIDEO

Custodia comună, pe care o numesc detractorii săi „custodia copilului rucsac”, presupune dotarea locuințelor celor doi părinți cu obiecte mimetizate, astfel încât deplasarea copilului să se limiteze la rucsacul de școală și cam atât.

Astfel, se stabilește că, în majoritatea cazurilor, fiecare casă trebuie să fie echipată cu uniforme, periuțe de dinți, încălțăminte sportivă și plușuri, de exemplu.

Case care, apropo, pot deveni cu timpul locuințe și pentru copiii unei posibile noi relații a unuia dintre părinți, un fapt la care instanțele de familie nu au nicio modalitate de a da o reglementare.

Există și alte cazuri, cum ar fi cele trăite de familii cu un minor, apropiat de adolescență, care într-un moment dat cere să trăiască doar cu unul dintre părinți.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel